Ova najpametnija ptica kad napuni 40 godina odlučuje da li će da nastavi život

17.11.2022

10:30

0

Autor: 24sedam

Živi koliko i čovek

Ova najpametnija ptica kad napuni 40 godina odlučuje da li će da nastavi život
orao - Copyright Promo/ Matti Suopajärvi

Mit o orlu star je skoro isto onoliko koliko postoji ova moćna ptica. Prenosio se uvek s kolena na koleno, kako bi simbolično objasnio sazrevanje čoveka. U to vreme čovek je živeo u mnogo većem saglasju sa prirodom, a odrastanje, život i smrt mogao je tada da objasni samo mitovima i legendama.

24sedam/Danilo Krša
 

Prema ovom mitu, orao, moćna ptica, živi gotovo koliko i čovek, ali samo ako prođe put bolnog umiranja i ponovnog rađanja. Nije mnogo drugačije ni sa čovekom. Negde u četrdesetima, ako ne i pre, i orao i čovek odlučuju kojim će putem kenuti, ka preranoj smrti ili dugom životu kakav im je Bog namenio.

Orao ima najduži životni vek među pticama. Može da doživi i 70 godina. Međutim, kako bi doživio tu starost, orao mora da donese tešku odluku. Kada napuni četrdesetu njegove duge i elastične kandže ne mogu više da love plen koji mu služi za hranu. Njegov dug i oštar kljun postaje savijen. Njegova stara i teška krila, zbog zbijenih pera, zapinju za grudi, što mu onemogućava let.

Tada orlu preostaju samo dve opcije - ili da umre ili da prođe kroz bolan proces promena koji traje 150 dana. Taj proces od orla zahteva da odleti na vrh planine i sedne u gnezdo. Tu orao kljuca svojim kljunom o kamen sve dok kljun ne otpadne. Nakon što kljun otpadne, orao čeka da novi kljun naraste, nakon čega novim kljunom iskljuca stare kandže. Kad narastu nove kandže, orao počinje da kljuca svoja otežala stara pera.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

I tako, nakon pet meseci, orao poleće u let ponovnog rađanja i živi još 30 godina. Mit o orlu govori o promenama koje se dešavaju kod skoro svakog od nas u određenoj životnoj dobi. Mnogo puta, kako bismo preživeli, moramo da započnemo proces promena. Trebalo bi da se rešimo nekih sećanja, štetnih navika, loše okoline... Jedino oslobođeni od bremena prošlosti i osnaženi verom u bolje možemo iskoristiti sadašnjost.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike