Ovo je najmanja ptica na svetu, ali jedna od najpametnijih

28.11.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Njihovo maleno srce kuca i do 1.200 puta u minutu

Ovo je najmanja ptica na svetu, ali jedna od najpametnijih
kolibri - Copyright Profimedia

Kolibriji mogu leteti u bilo kom smeru, levo, desno, gore, dole, čak i unazad! Gnezdo ptice kolibri je malo kao naprstak. Postoji više od 350 vrsta, od onih najvećih koji žive u Južnoj Americi i dostižu visinu do 20 cm, pa sve do najmanjih, pčelastih kolibrija, koji su dugi 5 cm.

Pixabay
 

Za kolibrije je karakteristično da, u odnosu na ostale ptice, imaju izuzetno male noge, pa ne mogu da hodaju niti da poskakuju. Oni mogu samo da se ljuljuškaju s jedne na drugu stranu.

Kada je reč o drugim aspektima njihove anatomije, zanimljivo je i to da imaju srce koje može da udara i do 1.200 puta u minutu.

Mozak kolibrija zauzima 4,2 odsto njihove telesne mase. Reč je o najvećem procentu moždane mase kod ptica. Kolibriji su prilično pametne ptice. Naime, svaki kolibri tačno zapamti gde se koji cvet nalazi i koliko mu je vremena potrebno kako bi se ponovo nahranio nektarom.

Profimedia
 

Pored pameti, odlikuje ih i snaga. Ove ptice mogu dugo da lebde na jednom mestu. Da bi ostali toliko dugo u vazduhu i to na jednom mestu, njihovi grudni mišići moraju da budu jako dobro razvijeni.

Grudni mišići čine oko 30 odsto telesne mase, što je najveći procenat mišićne mase grudi među svim pticama.Na koji način pokreću krila i šta im omogućava da lete u mestu, možete saznati u prilogu Super nauke.

Crvenogrli kolibri prilikom leta u mestu mora 54 puta u sekundi da zamahne krilima, za cik-cak let potrebno je 75 zamaha, a pri ovom letu koji dostiže brzinu od oko 80 km na sat čuje se zujanje. U vreme svadbenih letova, koji se sastoje od visokih uzleta i obrušavanja i ostalih vazdušnih akrobacija svadbenih igara, zamasi krila mogu dostići 200 puta u sekundi!

Profimedia
 

Kolibri se hrani cvetnim nektarom, postavlja se uspravno iznad odabranog cveta i za to vreme po nekoliko puta uranja jezik u unutrašnjost cvetne čašice, ali nikada ne sleti na cvet!

BONUS VIDEO:

Twitter

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike