Istinita priča o čoveku koji je živeo 82 godine i umro a da nikada nije video ženu

27.11.2022

20:07

0

Autor: A.G.

Odrastao je unutar zidina manastira koji nikada nije napustio

Istinita priča o čoveku koji je živeo 82 godine i umro a da nikada nije video ženu
Čovek koji nikada nije video ženu - Copyright Profimedia

Čudni su putevi Gospodnji, kaže drevna Biblija. Oni nisu uvek razumljivi običnom čoveku, ali iz nekog razloga, oni su baš takvi, i imaju svoju svrhu.

To bi moglo da se kaže za monaha Mihaila Tolotosa sa Svete Gore, koji je živeo 82 godine i nikada nije video ženu.

Kako je moguće da neko ko je živeo skoro jedan vek, nikada nije video osobu suprotnog pola?

Njegova neverovatna priča deluje poput bajke o Petru Panu i drugih priča gde odrasli zauvek ostaju deca.

Tolotos je rođen 1856. godine u Grčkoj, a samo nekoliko sati nakon što je došao na svet iznenada mu je preminula majka. Pošto niko drugi nije mogao da se brine o dečaku, on je ostavljen na stepenicama pravoslavnog grčkog manastira na Svetoj Gori. Tamošnji monasi su ga usvojili i dali mu ime Mihail. Mihail je odrastao unutar zidina manastira, koji nikada nije napustio za svoje 82 godine života.

Na Svetoj Gori živi dvadeset manastira, svaki sa svojom zajednicom monaha, asketa koji se uzdržavaju od bilo kakvog „čulnog zadovoljstva“ u životu. Monasi dolaze iz svih sfera života i kultura. Ruski pravoslavni monasi su prisutni na Atosu više od 1.000 godina, a srpski, bugarski i rumunski monasi takođe žive na planini. Ovo je oblast gde je prisustvo žena zabranjeno. Ta zabrana datira iz 1060. godine i čini Svetu Goru jedinstvenom u svetu.

Mihail Tolotos je odrastao u jednom od svetogorskih manastira, i dok su mnogi monasi koji dolaze u to područje viđali žene u životu pre nego što su se pridružili monaštvu, svaki dan Tolotosovog života je proveden u manastiru.

Dakle, kada je Tolotos napustio ovozemaljski život 1983. u 82. godini, umro je ne znajući kako žena izgleda – osim Device Marije, koja je jedina žena dozvoljena na Svetoj Gori.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike