Ovu državu niko ne priznaje, a ona postoji

26.11.2022

14:20

0

Autor: 24sedam

Internet je ograničen, a samo nekoliko mesta prima kreditnu karticu

Ovu državu niko ne priznaje, a ona postoji
Transnistrija - Copyright Profimedia

Reč je o maloj teritoriji Transnistrije, koja je nekad pripadala Sovjetskoj Socijalističkoj Republici Moldaviji. Kada je Moldavija 1990. godine stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza, Transnistrija je to videla kao podsticaj, te je sa ruskom većinom zatražila istu, od Moldavije.

Profimedia
 

Rat je trajao četiri meseca i odneo je oko 1.500 žrtava, a završen je primirjem koje je i danas na snazi. Od tog tenutka, Moladavija nema kontrolu nad vlastima u Transnistriji, koja deluje kao nezavisna zemlja. Međutim, nijedna druga nacija na svetu ne priznaje Transnistriju kao nezavisnu zemlju.

Transnistrija štampa svoj novac i izdaje pasoše – ni prvo, a ni drugo se ne priznaje van granica ove zemlje. Internet je ograničen, a samo nekoliko mesta prima kreditnu karticu.

Profimedia
 

Grad Bender je drugi po veličini i nalazi se u blizini granice sa Moldavijom. U njemu se nalazi tvrđava, koja je izgrađena tokom vladavine Otomanskog carstva i stara je oko 600 godina. Tiraspolj – glavni grad Transnistrije

Profimedia
 

Glavni grad nepostojeće države nudi prikaz na ostatke sovjetskih vremena. Transnistrija je jedino mesto u Evropi gde se mogu videti komunistički simboli, na originalnim mestima. Reč je o statui Lenjina, odmah ispred parlamenta, dok su ulice i avenije nazvane po Marksu, Engelsu i Gagarinu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike