Iako ste turista, u ovoj neverovatnoj zemlji od vas se očekuje da poštujete nekoliko važnih pravila

02.10.2022

14:04

0

Evo vašeg vodiča za bonton u Japanu

Iako ste turista, u ovoj neverovatnoj zemlji od vas se očekuje da poštujete nekoliko važnih pravila
Japan - Copyright Profimedia

Običaji i maniri su toliko važni u japanskoj kulturi da mnoge internet stranice koje se bave putovanjima imaju posebne odeljke posvećene ovoj temi.

Pružamo vam nekoliko saveta o tome šta treba raditi, a šta izbegavati u Japanu, na osnovu preporuka zvaničnih turističkih organizacija ove zemlje.

Ne uznemiravajte gejše

Uz termin gejša, u Japanu možete čuti i termine maiko i geiko. Termin “maiko” (devojka koja pleše), odnosi se na učenice, tj. buduće gejše. Kjoto se smatra jednim od najboljih mesta u zemlji, ukoliko želite da vidite gejše i upravo ovde se one nazivaju “geiko”.

Ako i vide neku od čuvenih tradicionalnih japanskih zabavljačica, Turistička organizacija Kjota savetuje da ih ne zaustavljate niti da traže da vam poziraju za fotografiju. Budite ljubazni prema njima, nemojte im smetati i nikako ih ne hvatajte za rukave kimona.

Profimedia
 

Ovo je samo jedna od mnoštva preporuka i upozorenja za one koji posećuju kulturnu prestonicu Japana. Lista zabranjenih stvari kreće se od saveta o automatskim vratima taksija (vodite računa da stojite dovoljno daleko da se vrata mogu otvoriti, a da vas ne udare) do bacanja smeća na ulici. Zbog ovoga možete dobiti kaznu od 30.000 japanskih jena (oko 235 eura).

Gradske vlasti su koristile emotikone kako bi ukazale na težinu svakog dela. Tako napojnice, koje se u Japanu ne daju, prati jedan nezadovoljni emotikon. Umesto toga, dovoljno je da se posetioci zahvale na lokalnom dijalektu (“okini”). Međutim, vožnju bicikla u alkoholisanom stanju prate tri besna emotikona, a da ne spominjemo moguću zatvorsku kaznu do pet godina.

Profimedia
 

Sveta mesta i hramovi

Turistička atrakcija za jednu osobu je sveto mesto za nekog drugog. Posetioci bi trebalo da budu tihi i da pokažu poštovanje u hramovima i na svetim mestima.

Turistička organizacija Kjota traži od posetilaca da u hramovima skinu kape i sunčane naočare. Nažalost, turisti se često mogu videti kako sede svuda, čak i na mestima koja nisu klupe niti mesta za odmor. Takođe, često fotografišu statue Bude i na lokacijama na kojima su fotografije zabranjene.

Profimedia
 

Pravila u tradicionalnim hotelima

Ukoliko odsednete u tradicionalnom japanskom hotelu imate priliku da iskusite japansko gostoprimstvo. Međutim, to podrazumeva poznavanje nekih društvenih pravila, za razliku od boravka u klasičnom hotelu.

Ryokan obično nije jeftin ali ni izuzetno raskošan, što može iznenaditi putnike koji veću cenu povezuju sa prostranim apartmanima i luksuznim nameštajem. Obično je u pitanju smeštaj u jednoj sobi koja je “spartanski” opremljena. Podovi su, kao i u tradicionalnim japanskim sobama, prekriveni tatami prostirkama, od upletene i čvrsto sabijene slame.

Onsen bonton

Termin onsen se u Japanu koristi za termalne izvore i ta reč je postala sinonim za tradicionalan spa tretman u lekovitim, termalnim prirodnim bazenima. Ukoliko žele da koriste onsen, posetioci treba da skinu svu odeću. Moraju se isprati pre ulaska i suzdržati od plivanja, skakanja ili ronjenja u vodi. Kosa i peškiri ne smeju dodirivati vodu.

Profimedia
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike