Od obične vune do umetničkih dela

17.10.2020

12:30 >> 14:15

0

Za 24sedam Arpad Pulai objašnjava da je ovakva vrsta umetnosti, modelovanja vune, jedinstvena u svetu

Od obične vune do umetničkih dela
Copyright Promo/Milan Đorđević/Arpad Pulai

Vreme je za vunu. Prirodnu, toplu, zdravu, ali retko viđenu u obliku umetničkih figura. Baš takve vunene skulpture akademskog umetnika Arpada Pulaija od danas će moći da se vide u beogradskom Collegium Hungaricum-u, u okviru izložbe “Introspekcija – Izvrnuta basna“.

– Potpuno jedinstveni i neobični radovi mladog umetnika, na poseban način uvode posmatrača u sopstveni svet detinjstva i mašte. Pojedine figure Arpada Pulaija odaju utisak trenutne metamorfoze, u kojoj dobijaju oblik životinja. Kao u basnama, u kojima životinje poprimaju ljudske osobine i mudrosti, tako i kod Arpadovih figura dolazi do inverzije – reči su Ljubomira Milanovića, istoričara umetnosti.

Promo/Milan Đorđević/Arpad Pulai

Veštim rukama, uz mnogo mašte i strpljenja, umetnik koji se svojim radovima bavi sociološkim temama i održivošću tekstilnog dizajna, stvara najrazličitije figure koje izgledaju kao da su izašle iz neke čarobne zemlje.

Za naš portal, Arpad objašnjava:

– Tradicionlana tekstilna tehnika kojom se bavim je kontradiktorna današnjem načinu života, ali strpljenje i sama zamisao da je nešto što stvarate deo vas, teška je artiljerija za umetnika koji se bavi umetničkim stvaralaštvom u sredini koja neguje drugi sistem vrednosti.

Ovom interesantnom izložbom umetnik nas uvodi u sopstveni svet detinjstva i mašte, a kako sam ističe, ovakva vrsta umetnosti modelovanja vune je jedinstvena u svetu.

– Proces realizacije vunenih figura je izuzetno zahtevan. U ovom slučaju bih stavio akcenat na vunena vlakna koja imaju snagu da transponuju svu moju zamisao. Uprkos mojoj težnji da vunene figure izradim u što kraćem vremenskom periodu, vunena vlakna su ta koja diktiraju kompletan proces realizacije, koji je izuztno spor i tradicionalan.

Promo/Milan Đorđević/Arpad Pulai

Izložba će za posetioce biti otvorena do 30. oktobra 2020. godine.

Arpad Pulai je diplomirao 2012. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odseku dizajn tekstila. Bavi se patinažom kostima za filmske produkcije. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada, među kojima je i Velika nagrada na 45. Majskoj izložbi 2013. godine. Njegovi radovi se nalaze u kolekciji ’’Ateljea 61’’ i u Galeriji savremene umetnosti u Nišu.

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike