Zazidani prozori su bili nečija stvarnost! Porez na dnevnu svetlost i svež vazduh plaćao se 150 godina

11.07.2022

08:04

0

Sećanje na neka stara vremena kada su i sunčevi zraci imali svoju cenu

Zazidani prozori su bili nečija stvarnost! Porez na dnevnu svetlost i svež vazduh plaćao se 150 godina
profimedia-0098662278 - Copyright Profimedia

Nije neuobičajeno da ljubitelji britanske istorije osamnaestog i devetnaestog veka naiđu na pominjanje takozvanog "poreza na prozore", zakopane u izveštajima o značajnijim merama i događajima iz tog perioda.

Istoričari koji pišu o ovom periodu često spominju pritužbe britanskih vlasnika kuća koji su zazidali prozore kako bi izbegli plaćanje takvog poreza.

I danas na nekim mestima u Britaniji još uvek možete videti zazidane prozore, kao da je u cigle neko samo ugradio okvir prozora. Pa tako zgrada na svakom spratu ima jedan prozor koji služi svrsi, dok je drugi „lažni“.

Profimedia
 

Taj „lažni“ je jednom zapravo bio pravi prozor. Ovo što danas možemo videti je posledica zloglasnog poreza koji je uveden 1696. godine za vreme vladavine kralja Villijama III. Političari su smatrali da oni koji žive u velikim kućama treba da plaćaju veći porez, pa su uveli „porez na svetlo i vazduh“. Narod je ovo brzo prekrstio u „pljačku dnevne svetlosti“.

Profimedia
 

Jedini način na koji se moglo izbeći plaćanje poreza, ako niste hteli da se preselite u manju kuću, bio je taj da ih jednostavno – zazidate. Zbog toga su u tom periodu mnoge zgrade ostale bez prozora.

Kao konačnu posledicu, nedostatak dnevnog svetla i svežeg vazduha za stanare zgrada, imao je pojavu i širenje raznih bolesti. Nezadovoljstvo je toliko poraslo da je 1852. godine porez konačno ukinut.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike