Ova kriva kuća je bila mesara i čajdžinica, a sada je na prodaju

04.01.2022

16:00

0

Autor: 24sedam

Vekovima prkosi gravitaciji

Ova kriva kuća je bila mesara i čajdžinica, a sada je na prodaju
profimedia-0136218786 - Copyright Profimedia

Većina krivih kuća namerno su dizajnirane da izgledaju kao građevine koje prkose gravitaciji, ali i da zadive i zabave.

Ali, 400 godina stara kriva kuća u Vindzoru stoji na pijaci kao rezultat nesrećne greške.

Nagnutost nije jedina zanimljiva i misteriozna karakteristika ove kuće iz 16. veka. Naime, u podrumu Krive kuće nalazi se tajanstveni tajni prolaz navodno korišćen za nedozvoljene sastanke kralja Čarlsa II. Drugi izvori kažu da je prolaz služio za dopremanje proizvoda sa pijace u kuhinje zamka Vindzor, koji se nalazi u blizini krive kuće.

Profimedia
 

Kuća Market Cross u Vindzoru stajala je uspravno skoro 100 godina sve dok 1687. godine gradsko veće nije naredilo da se objekat sruši kako bi se napravio prostor za izgradnju susednog Guildhalla. Usledio je žestok zemljišni spor oko imovine, i na kraju se po nalogu suda na isto mesto morala vratiti kuća Market Cross.

Kako je na brzinu obnovljena na nemaran, prilično „zamršen“ način nagnula se prema zemlji i postala poznat kao Kriva kuća Vindzora.

Prvobitno, Kriva kuća je bila mesara, ali kako je vreme prolazilo, menjale su se i delatnosti u nagnutoj kući. Od prodaje nakita, preko pivare do antikvarnice kroz krivu kuću je prošlo mnogo poslova i ljudi.

Profimedia
 

Ali poslovi nisu bili jedina stvar koja se stalno menjala u Krivoj kući, već je to bilo mnoštvo boja tokom vremena, od jarko ljubičaste preko bledo žute do crno-bele kakva je sada.

Poslednji posao koji je našao mesto u ovoj izvanrednoj staroj kući bila je kuć čaja. Poslednjih 30 godina posetioci bi odlazili u čajnu sobu i pili šolju čaja ili ručali pre ili posle posete zamku.

Međutim, od januara 2015. godine, čajdžinica je prestala sa radom. Najnovija vest o kultnoj zgradi je da je stavljena na prodaju za 1,5 miliona funti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike