Najlepše kraljevske rezidencije u Britaniji u koje turisti mogu ući, najveća broji 1.000 soba i 484.000 kvadratnih metara

15.06.2022

10:00

0

Autor: A.G.

Palate koje su izdžale test vremena

Najlepše kraljevske rezidencije u Britaniji u koje turisti mogu ući, najveća broji 1.000 soba i 484.000 kvadratnih metara
dvorac Vindzor - Copyright Profimedia

Neke od najboljih britanskih zdanja su nesumnjivo njene kraljevske palate. Bilo da se radi o zamku u vlasništvu krune ili o privatnom imanju, ova raskošna imanja su i zapanjujuća i istorijski značajna.

Bakingemska palata, London

U konkurenciji veličanstvenih kraljevskih prostorija koje izgledaju kao da su upravo ispale iz Diznijeve bajke, ništa ne može da nadmaši najpoznatiju londonsku palatu. Teatralna soba koju je dizajnirao gruzijski arhitekta Džon Neš blista lusterima, složenim pozlaćenim ukrasima i rubin-crvenim tkaninama i podseća na pozorište.

Profimedia
 

Jednako impresivna je i ogromna Plesna dvorana koja služi kao mesto za sve državne bankete. Iako je Bakingemska palata možda kraljičina službena rezidencija u Londonu, dugo ju je smatrala isključivo rezidencijom, ali ne i domom. Izvorno je poznata kao Dvorana za balove i koncerte, dok se danas koristi u službene svrhe i za državne bankete.

Prostorije su otvorene za javnost svakog leta, a mogu se posetiti Bela dnevna soba, Galerija portreta, Plesna dvorana, Veliko stepenište, vrt, a osim toga i Promena straže - ceremonija koja se održava u 11 sati u ponedeljak, sredu, petak i nedelju.

Palata Hampton Kort

Mnogima jedna od najinteresantnijih palata je upravo Hampton Kort jer će zauvek ostati povezana sa najozloglašenijim Tudorom - kraljem Henrijem VIII. Sablasnih prizora ima u izobilju - što nije iznenađujuće s obzirom na to da je Henri od svojih šest žena, dve ubio radi navodne prevare.

Poseta palati je jedinstvena prilika da doživite javne drame i privatni život Henrika VIII, njegovih žena i dece u svetu Tudorovog dvora. Prostorije palate služile su i kao filmske lokacije, a ključne posebno dvorište majstora Karpentera, dvorište fontane, dvorište sa satom, Kraljevo stepenište i vrtove - sve one su otvorene za turiste.

Balmoral

Kraljica Viktorija nazvala je Balmoral svojim "dragim rajem". Budući da je ovo privatna kuća, a ne službena rezidencija, posetioci mogu ući samo u plesnu dvoranu, u kojoj se održavaju pokretne izložbe.

Dvorac Vndzor

Zamak Vindzor je zvanično jedna od najvećih rezidencija na svetu, sa oko 1.000 soba i 484.000 kvadratnih metara. Nalazi se na oko 13 hektara zemlje, a njegove impozantne kule su vidljive sa svakog prilaza. To je najstariji stalno zauzeti zamak na svetu. Zamak Vindzor je u kraljevskoj porodici skoro 1.000 godina i 39 monarha krasilo je njegove dvorane. Sa dovoljno klupa za oko 800 ljudi, kapela Svetog Đorđa je najveći prostor u zamku Vindzor. Kapelu je u 14. veku osnovao kralj Edvard III. Smatra se jednim od najboljih primera gotičke arhitekture u Engleskoj.

Profimedia
 

Palata Sandringem

Omiljeni dom kraljičinog dede, kralja Džordža V., Sandringem je obožavana kuća za odmor četiri generacije porodice koje tu provode Božić svake godine. Njegov izvorni kraljevski vlasnik, kralj Edvard VII, zahtevao je da ima svoje vreme - Sandringemsko vreme, sa satovima postavljenim pola sata ispred tačnog vremena kako bi osigurao više dnevnog svetla za lov.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike