Kanadski kanu zaplovio Tamišem

10.11.2020

10:30 >> 23:15

0

U vojvođanskoj ravnici Velibor Mitrić uspešno pravi kanadske kanue

Kanadski kanu zaplovio Tamišem
Copyright Promo/Velibor Mitrić

Panonski mornari ne postoje samo u pesmi. Jedan živi u blizini Zrenjanina i zahvaljujući njemu ovde se „nasukao“ kanadski nacionalni simbol – kanu! Sa svojim kanuom ovaj ravničarski mornar je rekama obišao celu Srbiju. Veslao je Dunavom, Tisom, Tamišem, Drinom i stigao do Perućca, Zaovinskog i Ribničkog jezera.

Kanu je idealno prilagođen kanadskim uslovima. Može nesmetano da se kreće unutrašnjim kanalima u koje glomazna evropska plovila nikada ne bi mogla da uđu, a tradicionalni modeli se mogu popraviti materijalom koji je lako dostupan iz prirode. Ta svestranost je ono što je kanu učinilo neophodnim za trgovinu krznom, drvetom i geološkim istraživanjima i zauzvrat ga je pretvorilo u nacionalni simbol Kanade.

Promo/Velibor Mitrić

Kanuista je Velibor Mitrić iz Banatskog Despotovca. Odrastao je na Tamišu koji protiče na dva kilometra od sela. Tu se, kako sam kaže, „zarazio prirodom i kanuima“:

-Prvo sam godinama veslao u plastičnom kanuu dok sasvim slučajno nisam otkrio na Youtube kanalu kako Kanađani prave svoj tradicionalni kanu od prirodnih materijala. Bio sam opčinjen i poželeo sam da i ja tako nešto napravim. Ali sam u početku sumnjao u svoje sposobnosti. Za takon nešto ipak treba imati iskustva i poznavati stolarski zanat a ja nisam stolar.

Ipak, krenuo je da radi, istražuje na Internetu, prati video uputstva na Youtubu i uspeo je, uz mnogo problema, da napravi svoj prvi kanu koji je bio prilično dobar za jednog početnika:

-Posle toga sam napravio još desetak i svaki je bio sve lepši. Svaki kanu koji napravim je unikat i dosad nisam napravio dva ista.

 

A pravi ih od raznih materijala. Koristi jelu, smreku, mahagoni, soforu, orah, jasen:

-Posle ih plastificiram epoksi smolom i staklenim platnom i na kraju premazujem specijalnim UV lakom. Za izradu jednog kanua potrebno mu je oko dva i po meseca. Ovakvi kanui su za naš standard skupi, ali ipak nađe se po neki kupac, neko ko baš želi da ima kanadski kanu.

Od ove godine, Velibor je napravio „Kanu avanturu“:

-U Banatskom Despotovcu sam napravio kamp na Tamišu i svi koji vole prirodu mogu da dođu i da probaju da veslaju kanadski kanu, kao što su to nekad radili starosedeoci i doseljenici na američki kontinent.

 

Velibor kaže da kanu kulturu još uvek nije zaživela kod nas u punoj meri, iako kao narod volimo boravak u prirodi:

-Kod na ljudi voze bicikl u prirodi, trče, šetaju a veslanje kanua je po meni najlepši način da se obiđe neka reka ili jezero jer zbog lakoće veslanja može puno da se obiđe i da se upozna priroda sa vode, što je nesvakidašnji doživljaj. U njemu imate osećaj kao da lebdite nad vodom ili kao da ste deo same prirode.

Velibor dodaje da svi oni koji probaju da veslaju u kanuu, obavezno se ponovo vrate. Tako je bilo i ove godine, neki su dolazili po dva, tri puta i boravili u Banatskom Despotovcu, selu u kome odavno ima više starijih nego mladih. Velibor na ovaj način ponovo oživljava selo i može se smatrati začetnikom turizma u Banatskom Despotovcu.

U kanadskom Muzeju kanua (canoemuseum.ca) nalaze se teretni kanui, kanui-zemunice, platneni kanui, trkačke školjke, kanui od brezove kore i drugi. Sa preko šest stotina plovila to je bukvalno najveća kolekcija na svetu ove vrste a izloženo je tek 20% .

Možda će vas zanimati i ovo:

Motor po motor i nastade Muzej motora

Od obične vune do umetničkih dela

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike