Otkriveno 100 netaknutih sarkofaga u Egiptu

15.11.2020

14:00 >> 16:17

0

Veliko otkriće arheologa

Otkriveno 100 netaknutih sarkofaga u Egiptu
Copyright Profimedia

Šta je senzacija u Egiptu, ako ne novo arheološko otkriće.

U oblasti Sakara, južno od Kaira, otkiveno je preko 100 netaknutih sarkofaga starih preko 2500 godina. Zapečaćeni drveni sanduci pronađeni na dubini od 12 metara, kako je utvrđeno, pripadali su visokim zvaničnicima iz perioda Ptolomeja. Pored drvenih sanduka, otkrivene su i dve drvene statue u grobnici sudije iz šeste dinastije. Oblast Sakara inače predstavlja veliku nekropolu drevne egipatske prestonice Memfis koja obiluje piramidama, hramovima i grobnim mestima životinja.  U istoj oblasti je pre samo mesec dana pronađeno 59 dobro očuvanih sanduka slične starosti.

Profimedia

Prema rečima egipatskog ministra turizma i antikviteta Kaled Al Anana, Sakara je blago koje tek treba da otkrije sve svoje sadržaje.

– Kada god ispraznimo jednu grobnicu, uvek pronađeno ulaz za drugu, naveo je i dodao da je otkriveno više od 40 statua drevnih božanstava i posmrtnih maski, prenosi AFP. Ministar je takođe rekao da su nova iskopavanja u toku.

Sarkofazi će biti predstavljeni u više egipatskih muzeja, uključujući i veliki egipatski muzej, koji će u skoroj budućnosti biti otvoren u Gizi.

Pročitajte još:

Šta sve dugujemo starim Egipćanima?

Otkriće oduševilo planetu: Egipćani pronašli 59 očuvanih kovčega starih više od 2.600 godina (FOTO+VIDEO)

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike