U iščekivanju Svetskog prvenstva u fudbalu: Katar napravio stadion od raznobojnih kontejnera

04.12.2021

07:10

0

Ukupno 974 raznobojna kontejnera upotrebljena su za izgradnju jedinstvenog sportskog objekta

U iščekivanju Svetskog prvenstva u fudbalu: Katar napravio stadion od raznobojnih kontejnera
profimedia-0645741618 - Copyright Profimedia

Sledeće godine u Kataru će se održati Svetsko prvenstvo, a najbolji fudbaleri će igrati na jednom posebnom stadionu, koji je izgrađen od raznobojnih kontejnera koji su donedavno korišćeni za transport građevinskog materijala.

Stadion je dizajnirao španski studio "Fenwick Iribarren Architects", a za njegovu izgradnju upotrebljena su ukupno 974 kontejnera s modularnom konstrukcijom, pa je po tome i dobio ime – "Stadion 974". Takođe, 974 je međunarodni pozivni broj za ovu zemlju.

Profimedia
 

Ranije poznat kao "Ras Abu Abud", sportski centar sa 40.000 sedišta u blizini luke u Dohi, prvi je stadion u istoriji FIFA prvenstava koji je dizajniran tako da može biti potpuno demontiran, prenosi sajt građevinarstvo.rs.

Ideju su dobili od lego kocki, pa su transportni kontejneri dobili novu namenu, kao i reciklirani čelik. Oba elementa se mogu ponovo reciklirati, ukoliko to bude potrebno.

Cilj je da stadion bude demontiran i ponovo postavljen na novoj lokaciji nakon prvenstva ili da dobije neku drugu namenu, za manja dešavanja.

Ovakav vid dizajna smanjio je troškove i vreme izgradnje, kao i utrošak materijala. Potrošnja vode biće za 40 odsto manja nego na konvencionalnim stadionima. Oblik stadiona i razmak između sedišta olakšava prirodnu ventilaciju, pa nije potrebno veštačko hlađenje, a tome doprinosi i blizina mora.

Planirano je da na ovom stadionu bude odigrano sedam utakmica na Svetskom prvenstvu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike