Velike promene pojavom Windows 11 operativnog sistema od 5. oktobra! Ako ste na spisku, kompjuter možete da bacite

10.09.2021

07:38

0

Autor: Nikola A.

Najradikalnija promena je uvođenje obaveznog modula TPM 2.0

Velike promene pojavom Windows 11 operativnog sistema od 5. oktobra! Ako ste na spisku, kompjuter možete da bacite
Copyright Pixabay

Mnogi računari uskoro neće biti ni za šta, već za “kantu”. Tačno 5. oktobra u zaborav ide Windows 10, program koji su pokretali računari stari 10 i više godina. Zameniće ga novi operativni sistem, a imajući u vidu da novi program (Windows 11) neće moći podržati stari računari, realnost je jasna. Problem će istovremeno imati i noviji računari, i to oni koji nemaju određene komponente vezane za bezbednost.

Majkrosoftov novi operativni sistem, Windows 11, praktično će biti zvanično objavljen za nešto manje od mesec dana, 5 oktobra.

Pročitajte još:

Kao i verzija pre, novi operativni sistem će većinski biti distribuiran kao besplatna nadogradnja na sadašnji, ali za razliku od Windows 10 koji su pokretali računari stari i više od 10 godina, izgleda da je tehnološki div sada doneo drugačiju odluku.

Praktično, određeni “zahtevi” novog operativnog sistema su do te mere neuobičajeni i visoki da će računari koji u sebi imaju procesore, matične ploče i grafičke karte stare samo 3 godine najverovatnije imati problema sa pokretanjem sistema.

Kako, prema određenim podacima, prosečan korisnik menja računar na svakih 5 godina, Windows 11 najviše pogađa funkcionalnost računara tih korisnika, i potencijalno ih izlaže dodatnom trošku.

Koja specifikacija je potrebna?

Kako piše u Majkrosoftovom blogu, minimalne specifikacije potrebne da bi se pokrenuo Windows 11 su sledeće:

1 Ghz ili brži sa 2 ili više jezgara na 64-bitnom procesoru.

4GB Ram memorije

64GB prostora za skladištenje

UEFI BIOS sa Secure Boot

TPM 2.0 modul na matičnoj ploči

Ekran od minimum 9 inča i minimalnom rezolucijom od 720p

Konekcija sa internetom i Majkrosoft nalog

Grafička kartica kompatibilna sa DirectX 12

Ove specifikacije, inače, običnom potrošaču malo znače, ali o velikom broju njih može da sazna pretraživanjem na samom računaru.

Ove specifikacije se osetno razlikuju od onih koje su do sada bile potrebne. Količina potrebne RAM memorije i prostora za skladištenje je dupliran u odnosu na Windows 10.

Takođe na zvaničnoj listi komponenti koje je objavila kompanija, ne nalazi se veliki broj novijih grafičkih karata i procesora koji formalno ove zahteve ispunjuju.

Svakako najradikalnija promena je uvođenje obaveznog modula TPM 2.0 na matičnoj ploči, i ova stavka će potencijalno “eliminisati” veliki broj korisnika.

Šta je TPM?

TPM ili Trusted Platform Module je “deo” računara za koji veliki broj ljudi uopšte ne zna ni da postoji na kompjuteru, koji ne postoji na par godina starim kompjuterima i koji je na novijim računarima onesposobljen.

Kako stoji u zvaničnom saopštenju Majkrosofta, računari u budućnosti će morati da imaju ovaj deo kako bi mogli da se zaštite, i od uobičajenih i onih nešto sofisticiranijih, sajber napada.

Pročitajte još:

I ovi mobilni telefoni prestaju da važe od 27. septembra. Jednostavno od tada više neće biti ni za šta.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike