Otkrijte na vreme da smanjite štetu: Šta raditi ako vam je hakovan mobilni telefon?

03.06.2024

15:58

0

Autor: K. B.

Sa obzirom da su telefoni sada centralni deo svakodnevnog života, ako postanete žrtva hakovanja telefona, to može imati značajne posledice

Otkrijte na vreme da smanjite štetu: Šta raditi ako vam je hakovan mobilni telefon?
Copyright Profimedia

Pristup aplikacijama i nalozima može biti blokiran, vaši poslovni i lični kontakti izbrisani, a bankovni računi ispražnjeni. Hakovanje mobilnog telefona takođe može dovesti do ozbiljnih psiholoških posledica za žrtvu, pri čemu ljudi često okrivljuju sebe i prijavljuju povećanu anksioznost, depresiju i osećaj bespomoćnosti i nedostatka samopouzdanja. Ali šta da radite ako vam se to dogodi?

Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste se oporavili od hakovanja i sprečili da se ponovi – i vratili svoj život u normalu.

Šta je hakovanje?

Hakovanje, jednostavno rečeno, je čin pristupa uređaju žrtve putem jedne od brojnih različitih tehnika, obično sa ciljem krađe podataka koji se mogu koristiti u kriminalne svrhe. Mobilni telefoni su posebno popularna meta jer obično imaju pristup velikim količinama ličnih podataka. To se može dogoditi svakome, od običnih korisnika do političkih ličnosti, piše Forbs Srbija.

Hakeri izvode svoje napade različitim metodama. Često su žrtve prevarene da kliknu na zlonamernu vezu ili preuzmu softver iz lažne prodavnice aplikacija, dok u drugim slučajevima korisnici nehotice pristupaju lažnoj javnoj ViFi mreži. Kada haker dobije pristup, može da instalira „keilogger“ za praćenje aktivnosti i pregled informacija za prijavu na veb-sajtovima i aplikacijama – potencijalno dobijajući pristup bankovnim računima. Takođe ga mogu koristiti za krađu identiteta ili za prodaju ličnih podataka drugim kriminalcima na mračnoj mreži.

Profimedia
 

Da li vam je mobilni telefon hakovan?

Hakeri mobilnih telefona ne pokazuju uvek svoje prisustvo, ali postoje nekoliko znakova upozorenja koji mogu ukazivati na to da su kriminalci pristupili vašem telefonu. Ponekad, međutim, ovi znaci mogu biti suptilne promene i lako ih je propustiti. Kako telefon počinje da obavlja neovlašćene aktivnosti, možda ćete primetiti da se baterija prazni brže nego obično, aplikacijama je potrebno dugo da se učitaju i da se telefon pregreva.

Računi takođe mogu biti veći nego obično. Nove aplikacije će se često pojavljivati neočekivano, kao i neočekivana obaveštenja, neželjeni dvofaktorni kodovi za autentifikaciju ili iskačući prozori, ili ćete možda otkriti da su vaša podešavanja — na primer, dozvole za kameru ili mikrofon — promenjena.

Možda ćete primiti neželjene pozive ili poruke koje ne prepoznajete. Očigledniji znaci da je vaš telefon hakovan uključuju iznenadno zaključavanje vašeg Apple ID-a ili Google naloga ili drugih naloga na mreži. Ako shvatite da je vaš telefon hakovan, prva i najvažnija stvar je da ne paničite. U većini slučajeva, nabavka novog mobilnog telefona nema smisla, iako u nekim slučajevima možete resetovati telefon na fabrička podešavanja.

Profimedia
 

Ako ste nešto uhvatili na vreme, možda ćete moći da vratite svoj telefon brzo i sa malo štete prateći nekoliko jednostavnih koraka:

  • Proverite da li se pristupa vašim bankovnim računima ili računima e-trgovine.
  • Odmah promenite sve lozinke u nove, jake.
  • Izbrišite sumnjive aplikacije ili neočekivane poruke i instalirajte i pokrenite softver za zaštitu na mreži.
  • Ako ništa drugo ne uspe, resetujte telefon na fabrička podešavanja.
  • Obavestite prijatelje i druge kontakte da ste hakovani i upozorite ih da ignorišu sve poruke koje izgledaju kao da dolaze sa vašeg telefona.
  • Preduzmite korake da svoj telefon bude spreman za budućnost, uključujući uključivanje dvofaktorske autentifikacije na svim vašim nalozima.
  • BONUS VIDEO:

     

     

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike