Vrh ledenog brega: Zaposleni u Guglu kriv za curenje poverljivih informacija iz Nintenda

06.06.2024

15:16

0

Autor: V. I.

Ovaj slučaj otkriva hiljade incidenata u vezi s privatnošću na Guglu

Vrh ledenog brega: Zaposleni u Guglu kriv za curenje poverljivih informacija iz Nintenda
Copyright Profimedia

Zaposleni u Guglu je navodno 2013. i 2018. godine pristupio privatnim video-snimcima na Nintendovom YouTube nalogu, a zatim su te informacije procurile pre planiranih najava. To je objavljeno u novom izveštaju 404 Media zasnovanom na kopiji interne Guglove baze podataka koja je pratila šest godina prijavljenih problema privatnosti i bezbednosti.

Iako nema mnogo detalja o incidentu, u izveštaju se navodi da je Googleov interni pregled incidenta zaključio da je bio "nenameran“, mada nije jasno šta to zapravo znači u ovom slučaju. Prema podacima iz interne Google baze, ovaj radnik je imao pristup privatnim YouTube video-zapisima kompanije Nintendo, što je rezultiralo neovlašćenim objavljivanjem njihovog sadržaja na internetu.

Google krši sopstvenu politiku privatnosti

U izveštaju se pominju desetine drugih slučajeva kada je Google prekršio sopstvenu politiku privatnosti (obično slučajno), uključujući onaj gde je Google Street View transkribovao veliki broj registarskih tablica i drugi gde je Google servis za govor greškom evidentirao govorne podatke (uključujući one od „1.000 dece“) oko sat vremena. Tehnološki gigant je u izjavi za 404 rekao da su svi podaci u vezi sa ovim incidentima očišćeni.

Profimedia
 

 

Bezbednosne pretnje i curenje informacija

Iako je ovaj incident relativno mali u velikoj šemi curenja igara, on je dobar primer kako tehnološke kompanije imaju praktičan pristup zapanjujućoj količini informacija koje bi mogle da procure - slučajno ili ne. Kopiju baze podataka 404 Media je poslao „anonimni tipster“, a Gugl je potvrdio „aspekte njenog sadržaja“.

Nejasni detalji i posledice

Međutim, ostaje nejasno koji su tačno Nintendo video zapisi bili pogođeni ovim curenjima. Ovaj incident podvlači važnost stroge kontrole pristupa i transparentnosti u rukovanju privatnim podacima od strane velikih tehnoloških kompanija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike