Apple i Google bi mogli da lansiraju svoju tehnologiju protiv uhođenja

22.12.2023

17:16

0

Autor: K. O.

Zajednička inicijativa najavljena je još u maju ove godine

Apple i Google bi mogli da lansiraju svoju tehnologiju protiv uhođenja
Copyright Profimedia

Apple AirTags i slični uređaji za praćenje koje proizvode kompanije kao što je Tile, odlično prate gde su vaše stvari stigle – ali se takođe mogu koristiti za praćenje nečije lokacije bez njihovog znanja. Sada se čini da je tehnologija protiv uhođenja koju su razvili u partnerstvu Apple i Google na ivici lansiranja.

Iskusni tehnički savetnik Mishaal Rahman (preko Android policije) primetio je da je specifikacija za „Otkrivanje neželjenih tragača lokacija“ podneta Radnoj grupi za internet inženjering, ili IETF. To je siguran znak da će specifikacija uskoro stići.

Zajednička inicijativa Apple-a i Gugla najavljena je još u maju ove godine, kada smo čuli da je u razvoju „industrijska specifikacija za pomoć u borbi protiv zloupotrebe Bluetooth uređaja za praćenje lokacije“. Drugi veliki igrači u svetu tehnologije, uključujući Samsung i Tile, takođe su uključeni u specifikaciju.

Kada se ažuriranje konačno pojavi, trebalo bi da obezbedi da dobijate pravovremena obaveštenja ako je neprepoznati tragač negde blizu vas i putuje sa vama – bez obzira na to koji telefon koristite ili koja je marka uređaja za praćenje.

Profimedia
 

Verzija 01 specifikacije „Detecting Unwanted Location Trackers“ je upravo otpremljena na IETF!

Prestani da me pratiš

Nije tako lako napraviti Bluetooth tracker koji vam može reći gde se nalazi vaš telefon ili drugi gedžeti, ali koji se takođe ne može koristiti za praćenje nečije lokacije. Glavne mere protiv uhođenja koje smo do sada videli uključuju softver koji traži uređaje za praćenje koji su u dometu, koje niste registrovali i koji se kreću u isto vreme kada i vi.

 

 

Tehnološke kompanije su bile proaktivne u pokušaju da svoje tragače zadrže što bezbednijim. Apple je redovno uvodio poboljšanja za AirTagove kako bi olakšao lociranje onih koji su u blizini ako zapravo ne pripadaju vama.

Sa svoje strane, Google je dodao sličnu funkcionalnost Androidu, a Tile je takođe bio zauzet pokušajima da što više oteža korišćenje svojih trackera za praćenje lokacije tuđih stvari, a ne vaših.

Koliko god ova ažuriranja bila dobrodošla, ona ne funkcionišu besprekorno na svim telefonima i svim uređajima za praćenje. To je nešto što bi nova specifikacija trebalo da popravi i biće ugrađena direktno u buduće verzije Androida i iOS-a kada se pojavi, piše TechRadar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike