Pet razloga zašto će iPhone 16 biti supertelefon: Iako je lansiranje daleko, glasine o ambicioznim planovima su sve glasnije

11.12.2023

17:06

0

Autor: K. O.

Pretpostavljamo i da će cena takođe biti super

Pet razloga zašto će iPhone 16 biti supertelefon: Iako je lansiranje daleko, glasine o ambicioznim planovima su sve glasnije
Ilustracija - Copyright Profimedia

U stalno evoluirajućem svetu tehnologije pametnih telefona, iPhone 16 kompanije Apple izaziva značajnu pažnju zbog potencijala da pruži revolucionarno iskustvo korisnicima zasnovano na veštačkoj inteligenciji (AI).

Dok se tehnološka industrija i dalje fokusira na veštačku inteligenciju, posebno generativnu AI, iPhone 16 je spreman da se istakne u ovom domenu.

Konkurencija poput Google Pixel 8 i navodnog Samsung Galaxy S24 snažno naglašava AI sposobnosti, dok se Apple čini odlučnim da održi svoju konkurentsku prednost u domenu pametnih telefona sa AI tehnologijom.

Iako je lansiranje serije iPhone 16 još gotovo godinu dana daleko, već je izronilo mnoštvo glasina koje otkrivaju Apple-ove ambiciozne planove da integriše AI u različite aspekte svojih vodećih uređaja. Ovaj članak istražuje pet ključnih razloga zašto bi iPhone 16 mogao postati supertelefon sa AI.

Evolucija Siri i integrisan mikrofon

Nedavne glasine sugerišu da Apple radi naporno na uvođenju novog mikrofona u seriju iPhone 16, s ciljem unapređenja sposobnosti Siri da razume korisničke zahteve. Takođe se očekuje da će Siri dobiti značajna unapređenja, iako konkretni detalji još nisu otkriveni. Apple očigledno vidi Siri kao primarni način za korisnike da komuniciraju s AI funkcijama na svojim iPhone-ima. Sinergija između Siri i Apple-ovog AI tima ukazuje na besprekorno i intuitivno AI iskustvo, mada ostaje da se vidi da li će glasovne komande biti jedini način interakcije.

24sedam/M. Sh
 

iOS 18: OS orijentisan ka AI

Tokom naredne godine, Apple planira da predstavi iOS 18, koji navodno snažno naglašava integraciju AI. Iako su konkretni detalji o specifičnim funkcijama trenutno oskudni, stručnjaci predviđaju da će AI igrati centralnu ulogu u iOS 18. Posebno, očekuje se da će iPhone 16 iskoristiti sposobnosti obrade na uređaju, izdvajajući ga od starijih modela koji se više oslanjaju na obradu u oblaku. Ova pozicioniranost bi mogla učiniti iPhone 16 optimalnim uređajem za iskustvo punog spektra AI poboljšanja u Apple-ovom interfejsu nove generacije.

Univerzalno dugme za rad za modele iPhone 16

Nastavljajući uspeh Akcionog dugmeta iPhone 15 Pro, Apple planira da proširi ovu funkciju na sve modele iPhone 16. Akciono dugme ima opcije prilagođavanja sa unapred definisanim funkcijama i sposobnost izvršavanja Shortcut automatizacije. Iako trenutna korist od ove funkcije možda ne iskorišćava u potpunosti njen potencijal, nedavno dodato funkcionalnost živog prevođenja privuklo je interes korisnika za sofisticiranijim AI funkcijama. Sa Akcionim dugmetom postavljenim da postane standard kod svih modela iPhone 16, korisnici mogu očekivati brži pristup inovativnim AI funkcijama.

Profimedia
 

Apple-ovo opredeljenje za razvoj AI

Apple je nedavno predstavio svoj MLX AI okvir developerima, pružajući im pristup alatima prilagođenim za izgradnju AI funkcija na Apple Silicon čipovima. Iako su prvobitno dizajnirani za Mac računare, moguće je da će ova unapređenja pronaći svoj put do iPhone 16. Osim MLX okvira, Apple-ovo značajno godišnje ulaganje od 1 milijarde dolara u istraživanje AI podiže očekivanja. Ovo ulaganje, navodno, obuhvata razvoj AppleGPT chatbota. Sa ovakvim značajnim resursima posvećenim istraživanju AI, Apple je postavljen da integriše cutting-edge AI tehnologije u svoj najpopularniji proizvod, iPhone 16.

Unapređenja performansi za besprekorne AI operacije

Očekuje se da će iPhone 16 proći kroz značajne promene ispod haube kako bi podržao snažne AI funkcije. Izveštaji sugerišu da će uređaj imati veće baterije, moćniji A18 ili A17 čipset (u zavisnosti od izvora) i povećanu RAM memoriju kod svih modela. Ova unapređenja će omogućiti iPhone 16 da izvršava zadatke vezane za AI na samom uređaju, što se slaže sa Apple-ovim preferiranjem obrade na uređaju u odnosu na rešenja u oblaku. Osim toga, navodna kompatibilnost uređaja sa Wi-Fi 7 će osigurati korisnicima da iskoriste najnovije visokobrzo internet rutere, što će koristiti bilo kojim AI funkcijama koje se oslanjaju na obradu u oblaku, kao što su one povezane sa aplikacijama trećih strana.

Profimedia
 

Dok se iščekivanje za iPhone 16 povećava, postaje sve očiglednije da Apple stavlja veliki naglasak na integraciju AI. Od unapređenja Siri-e do obrade na uređaju i univerzalnog Akcionog dugmeta, Apple je spreman da pruži AI iskustvo koje prati evoluciju tehnološkog pejzaža. Uz značajna ulaganja kompanije u istraživanje i razvoj AI, iPhone 16 postaje pravi AI super-telefon, spreman da redefiniše način na koji korisnici interaguju sa svojim uređajima. Iako su konkretni detalji o uređaju još uvek nepoznati, budućnost izgleda obećavajuće za entuzijaste kompanije Apple koji s nestrpljenjem očekuju zvaničan debi iPhone 16, piše Cryptopolitan.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike