Francuska premijerka pobesnela: Ministrima stigla zabrana za korišćenje određenih aplikacija, rok 8. decembar

02.12.2023

16:33

0

Autor: V. I.

Elizabet Born tražila od ministara da obrišu WhatsApp, Telegram i Signal

Francuska premijerka pobesnela: Ministrima stigla zabrana za korišćenje određenih aplikacija, rok 8. decembar
Copyright Profimedia

S ciljem da poveća sve ugroženiju bezbednost, francuska premijerka Elizabet Born preduzela je određene bezbednosne mere, poslavši pismo u kojem svojim ministrima i osoblju ministarstva da prestanu službeno da koriste široko korišćene aplikacije za razmenu poruka kao što su WhatsApp, Telegram i Signal.

AP Photo/Christophe Ena, File
 

Ovi digitalni alati nisu lišeni sigurnosnih nedostataka i zato ne mogu da garantuju sigurnost razgovora i informacija koje se preko njih prenose, navodi se u pomenutom pismu.

Premijerka je dala 8. decembar kao rok da svi članovi francuske vlade pređu na Olvid, sertifikovanu francusku aplikaciju, koju je odobrila francuska agencija za sajber bezbednost ANSSI. Osim nje, postoji alternativa, koja je takođe odobrena, Tchap, vladina aplikacija za razmenu poruka i saradnju, lansirana 2019. godine.

Profimedia
 

Pismo francuske premijerke je prvobitno preneo francuski list Le Point, piše Politico, otkriva da su se pojačali problemi čim je morala da pređe na tekve mere.

Ovaj potez nije prvi ovakve vrste već je deo šire inicijative francuske vlade, koja je prethodno naložila državnim službenicima da sa svojih radnih uređaja deinstaliraju različite platforme društvenih medija, igre i aplikacije za striming video-zapisa, uključujući TikTok, CandyCrush i Netflix.

Direktiva francuske premijerke imala je za cilj da se pozabavi pitanjima sajber bezbednosti i privatnosti, u skladu sa posvećenošću francuske vlade jačanju digitalne bezbednosti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike