Danas je rođendan operativnog sistema Android: Zauvek promenio svet telefona

05.11.2023

10:58

0

Pre 16 godina počela je nova era u svetu pametnih telefona

Danas je rođendan operativnog sistema Android: Zauvek promenio svet telefona
Copyright Profimedia

Na današnji dan 5. novembra 2007. godine, tech gigant Google predstavio je svetu Android, inovativni operativni sistem namenjen za mobilne uređaje. Ta inicijativa obeležila je početak nove ere u svetu pametnih telefona.

Samo godinu dana kasnije, 22. oktobra 2008, HTC je lansirao prvi komercijalno dostupan telefon sa ovim operativnim sistemom - HTC Dream.

HTC Dream bio je pionir u mnogo čemu: imao je 3,2-inčni ekran osetljiv na dodir, 192MB RAM-a, i 3.2-megapikselnu kameru. Ali ono što ga je istinski izdvajalo od konkurencije bio je Android operativni sistem, koji je omogućavao korisnicima da preuzimaju aplikacije, prilagode izgled svog interfejsa i iskoriste mnoge druge personalizovane opcije.

Profimedia
 

Danas možemo da se osvrnemo i shvatimo zašto je ovaj trenutak bio tako kritičan za industriju. Android je postao vodeći operativni sistem na svetu, pružajući platformu za milione aplikacija i oblikujući iskustvo korisnika na globalnom nivou. Njegova otvorena priroda i fleksibilnost dozvolila je proizvođačima da kreiraju različite uređaje prilagođene potrebama korisnika, čime je tehnologija postala dostupnija i pristupačnija svima.

S obzirom na sve to, ovaj dan slavi ne samo rođenje Androida, već i moment kada je mobilna tehnologija prešla na sledeći nivo, postavljajući temelje za ono što danas poznajemo kao svet pametnih telefona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike