Huavej izazvao Vašington svojim novim pametnim telefonom "Mejt 60 Pro" (VIDEO)

09.10.2023

16:58

0

Poseduje dve trećine čipova proizvedenih u Kini, dok je kod prethodnih modela taj procenat bio svega trećina

Huavej izazvao Vašington svojim novim pametnim telefonom "Mejt 60 Pro" (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube

Kompanija "Huavej" nedavno je predstavila svoj najnoviji pametni telefon "Mejt 60 Pro", a ovaj uređaj pokazuje da su Kinezi uspeli da smanje zavisnost o američkim čipovima. Prema izveštajima TechInsights-a, novi "Mejt 60 Pro" poseduje dve trećine čipova proizvedenih u Kini, dok je kod prethodnih modela taj procenat bio svega trećina.

Ova vest izazvala je zabrinutost u američkom Ministarstvu trgovine, naročito zbog saznanja da je iza čipa karin 9000S kineska kompanija SIMK ("Semiconductor Manufacturing International Corporation"). SAD razmatraju uvođenje strožih sankcija prema SIMK-u tvrdeći da je kompanija prekršila postojeće sankcije.

Za američke kompanije poput "Epla" i "Qualcomm", ova informacija rezultirala je padom vrednosti akcija. Osim čipova, TechInsights je otkrio da i mnoge druge komponente u novom "Mejt 60 Pro" dolaze iz Kine, dok su ranije bile američke.

Huavej nije stranac kada je reč o trgovinskim sporovima sa SAD-om. Još od 2019. godine nalazi se na američkoj crnoj listi zbog navodnih kršenja sankcija poslovanjem sa Iranom. Osim toga, postoji i bojazan od krađe intelektualne svojine i moguće špijunaže putem njihove telekomunikacione opreme.

Na drugom frontu, Južna Koreja izražava zabrinutost zbog američkih izvoznih kontrola i subvencija u sektoru čipova. S obzirom na važnost kompanija poput "Samsung Elektroniks" i "SK Hynix" na globalnom tržištu čipova, ova pitanja mogla bi imati značajne implikacije na globalnoj sceni.
Analitičari očekuju nove informacije o ovom složenom pitanju u narednom periodu.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike