Stigao je novi IOS 17 za iPhone telefone, a evo koje su najzanimljivije novine koje donosi

21.09.2023

16:15

0

Autor: V. I.

Novi operativni sistem za iPhone obezbedio je mnoštvo novih funkcija - od mogućnosti elektronske podsetnice NameDrop do prilagodljivog ekrana poziva

Stigao je novi  IOS 17 za iPhone telefone, a evo koje su najzanimljivije novine koje donosi
Copyright Profimedia


Nakon punih godinu dana iščekivanja taj trenutak je došao - svi podržani iPhone telefoni su dobili najnoviju verziju iOS-a. Slično kao i prethodnih godina, Apple iOS 17 je spreman za update, a mi vam dajemo osnovne novine. Pre svega pogledajte s kojima aparatima je kompatibilan. 

 

 

1. Audio-poruke napismeno, kad ne možete da ih slušate

Umesto da vam pošalju pisani tekst u aplikaciji iPhone Messages, ponekad će prijatelji poslati snimljenu glasovnu poruku da ne bi morali da je kucaju. Ali ako vi niste u situaciji da je poslušate, jer ste, recimo, na sastanku ili u bioskopu, IOS 17 će automatski da ih transkribuje, tako da možete odmah da ih vidite, čak i ako ne možete da ih slušate.

2. Autofill rečenica, za dopunjavanje misli korisnika

iPhone je već godinama u stanju da automatski dovršava pojedinačne reči dok kucate. Ali iOS 17 donosi novu funkciju automatskog popunjavanja koja će vam uštedeti mnogo vremena. Sada će iPhone moći da automatski popunjava čitave rečenice dok počnete da ih kucate. Sve što treba da uradite je da dodirnete space kada se pojavi autodovršavanje rečenice i rečenica će se automatski popuniti.

Profimedia
 

 

3. FaceTime glasovna poruka, za ostavljanje animirane poruke

Sigurno vam se dešava svakodnevno da zovete nekog, ali pošto vam ne odgovori, nakon toga mu pošaljete poruku. Sada, iOS-u 17 vam omogućava da ostavite audio ili video poruku. 

4. Jednostavnije pozivanje Siri 

Iako su AI chat botovi kao što je ChatGPT veoma popularni, Apple još nije odustao od svog digitalnog glasovnog asistenta. U iOS 17 Siri dobija neke nove talente, koji ovu funkciju čine lakšom i inteligentnijom za korišćenje. Umesto „Hej, Siri“ kao dosad korisnik može samo da kaže „Siri“ nakon čega zahtev. Pored toga, korisnici će sada moći da daju Siri dve komande uzastopno bez potrebe da ponovo počnu sa „Siri“ glasovnim pozivom. Dakle, možete pokrenuti komandu tako što ćete reći, na primer, „Siri, kakav je moj raspored sutra?“. Nakon što Siri odgovori, možete jednostavno da direktno pratite sledeću komandu: „Podseti me da rezervišem večeru u šest“.

5. Identifikacija hrane preko slike koja vodi do recepta

Dosad je iPhone bio u mogućnosti za identifikaciju objekata na fotografijama, kao što su cveće, automobili i psi. Apple ovo naziva “Visual Lookup“. Ali u iOS-u 17, Visual Lookup je ažuriran - sada može identifikovati jela sa hranom na fotografijama i dobićete ponudu recepata za slična jela. 

Profimedia
 

 

6. Contact poster kao vizuelna podsetnica

Kada nekoga pozovete, vaš kontakt poster će se pojaviti na njegovom ekranu.

7. Safari profili za razvoj ličnog i poslovnog pretraživanja

Safari je najbolji pretraživač na iPhone-u, a ove godine dobija veliku novu funkciju: profile. Sada ćete u Safariju moći da kreirate zasebne profile za pregledanje – recimo, jedan za lične stvari i jedan za posao. Svaki profil će zadržati svoju istoriju, obeleživače, grupe kartica i ekstenzije.

Profimedia
 

 

8. Mape za offline navigaciju

Apple Maps je prešao dug put poslednjih godina i sada je održiva alternativa Google mapama. Ali u iOS-u 17, Apple Maps dobija veliku novu funkciju koja joj je nedostajala: oflajn mape. Moći ćete da preuzmete deo mape na svoj telefon, gde će biti dostupan čak i ako nemate internet vezu. Ova funkcija je posebno korisna ako putujete u zemlju u kojoj nemate uslugu mobilnog interneta. Takođe je korisno za entuzijaste na otvorenom koji možda planinare u udaljenim oblastima bez signala ćelije.

 

 

9. Interaktivni vidgeti na početnom ekranu

Ljudi vole svoje vidžete na početnom ekranu teledona. A u iOS-u 17 vidžeti dobijaju veliku nadogradnju. Sada, vidžeti početnog ekrana mogu biti interaktivni. To znači da umesto da se aplikacija pokrene kada dodirnete vidžet, možete da komunicirate sa elementima samog vidžeta.

10. NameDrop za deljenje ličnih informacija

NameDrop je ubitačna nova funkcija iOS-a 17 koja je povezana sa gore pomenutom funkcijom Contact Poster. Uz NameDrop, možete da držite svoj iPhone blizu nečijeg iPhone-a da biste sa njima podelili svoje ime, telefon, adresu e-pošte – i da, Contact.

To je superjednostavan način da nekome koga ste upravo upoznali brzo date kontakt podatke. NameDrop je koristan u bilo kom broju situacija, kao što je omogućavanje da pratite ljude koje sretnete na događajima ili da bez napora date svoj broj osobi koju ste upravo upoznali u baru.

 

 

11. StandBy režim

Kada punite svoj iPhone na držaču na određeni način, videćete potpuno novi interfejs koji pretvara vaš uređaj u pametni hab. Ovo uključuje prikaz sata, kalendara, vremenske prognoze i mnogo korisnih vidžeta.

 

 

Kako da ga instalirate

Ovo je samo jedanaest od mnogih novih funkcija koje Apple novi operativni sistem može da ponudi. Možete da ga nadogradite na iOS 17 na svom iPhone-u tako što ćete otvoriti aplikaciju Settings, a zatim General > Software Update. iOS 17 je dostupan za iPhone SE (2. generacija), iPhone XR i XS serije i iPhone 11 serije i novije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike