Google menja koncept pretrage u pretraživaču Chrome! Korisnicima olakšana navigacija po internetu

22.10.2023

17:51

0

Ove nadogradnje u traci za pretragu i adresu imaju za cilj da učine efikasnijim korišćenje browsera

Google menja koncept pretrage u pretraživaču Chrome! Korisnicima olakšana navigacija po internetu
Copyright Profimedia

U najnovijim izmenama Chrome pretraživača, Google unosi promene u načinu na koji funkcioniše omnibox, poznatiji kao traka za pretragu i adresu. Iako su pojedinačne izmene male, postoji važna tendencija u svima njima: Google olakšava korisnicima navigaciju po internetu smanjujući potrebu za konstantnim pretraživanjem.

Šta sve dobijamo novom funkcijom

Nova funkcija u Chromeu sada će pokušavati da ispravi greške u URL adresi koje korisnik unese, te će na osnovu ključnih reči nuditi predloge sajtova, umesto pukih nagađanja koje URL adrese je korisnik želeo da unese. Takođe, Chrome sada može da pretražuje među vašim obeleživačima (bookmark-ovima) i nudi relevantne sajtove i datoteke.

Ono što je zanimljivo jeste to da će, kada počnete da unosite ime popularnog sajta, omnibox će prikazati punu URL adresu tog sajta među predlozima, omogućavajući vam direktan pristup sajtu.

Zašto su se ipak odlučili na ovaj korak

Iako su ovo korisne novine, koje olakšavaju navigaciju, one smanjuju potrebu za Google pretragom. U prošlosti, Google je izbegavao ovakve promene kako ne bi smanjio broj pretraga koje korisnici vrše svakodnevno. Međutim, nekoliko faktora moglo bi objasniti ovu promenu stava. Google je trenutno suočen sa antitrust tužbom koja tvrdi da je kompanija monopolska u oblasti pretrage. Osim toga, prelazak na veštačku inteligenciju u pretragama čini svaki upit skupljim za Google. U ovom kontekstu, moguće je da Google želi da korisnici manje koriste tradicionalnu pretragu, a više koriste prednosti omnibox-a.

Profimedia
 

Promene i u vizuelnom prikazu

Uz ove izmene, Google je najavio i vizuelne promene omnibox-a radi lakšeg čitanja i bržeg učitavanja. Ove promene mogu ukazivati na to da Google želi da smanji značaj tradicionalne pretrage i da veći značaj adresnoj traci i padajućim predlozima za bržu navigaciju. U svakom slučaju, način na koji pretražujemo internet se menja, a čak i gigant kao što je Google mora da se prilagodi ovim promenama.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike