Google planira da eliminiše korišćenje lozinki: Poziva korisnike da se oslone na alternative

12.10.2023

23:07

0

Autor: D.M.

Ovaj tehnološki gigant tvrdi da alternative lozinkama nude niz prednosti - lakše se pamte

Google planira da eliminiše korišćenje lozinki: Poziva korisnike da se oslone na alternative
Ilustracija - Copyright Profimedia

Google je odlučio da lozinke postanu prošlost, te poziva svoje korisnike da pređu na druge opcije za zaštitu svojih naloga i uređaja, kao što su otisak prsta, prepoznavanje lica ili PIN brojevi.

Ovaj tehnološki gigant tvrdi da alternative lozinkama nude niz prednosti - lakše se pamte, brže koriste i pružaju veći nivo sigurnosti. Iako je kompanija već u maju predstavila podršku za pristupne ključeve, nedavno je objavila da će ova tehnologija sada biti deo opcija prilikom kreiranja korisničkih naloga.

"Mi ćemo nastaviti da promovišemo pristupne ključeve i cilj nam je da lozinke postanu retkost koja će vremenom potpuno nestati", navodi kompanija.

Pixabay
 

Važno je napomenuti da će Google i dalje pružati podršku za tradicionalne lozinke, a korisnici će imati mogućnost da isključe opciju "preskoči lozinku kada je to moguće" kako bi se vratili na korišćenje lozinki.

Pristupni ključevi su već postali alternativa lozinkama u mnogim popularnim aplikacijama kao što su YouTube, Search, Maps, Uber i eBay.

FIDO Alijansa, koja uključuje brojne tehnološke kompanije, prethodno je razvila standarde za pristupne ključeve, a sada Microsoft, Apple i Google zajednički rade na tome da ova tehnologija postane opšteprihvaćena.

Apple je svoju opciju pristupnih ključeva uveo sa izdanjem iOS-a 16, omogućavajući korisnicima da je primenjuju u različitim aplikacijama, uključujući Apple Wallet. Podrška za pristupne ključeve je prvi put predstavljena na Chrome i Android uređajima u oktobru 2022. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike