Vaši podaci kruže dark webom? Google ima alat koji vas čini bezbednijim

20.08.2023

17:45

0

Ranije ove godine, Google One je uveo svoje usluge svim korisnicima u SAD

Vaši podaci kruže dark webom? Google ima alat koji vas čini bezbednijim
Copyright Profimedia

Odnedavno Google čini funkciju Dark web report dostupnom Google One pretplatnicima u Indiji. Budući da je mračni veb namenjen da sakrije identitet korisnika i gde se nalaze, on služi kao središte za hakere i izgrednike koji vode nezakonite poslove, kao što je prodaja i kupovina osetljivih ličnih podataka ljudi širom sveta. Korisnici će moći da prate svoje lične podatke u najmračnijim uglovima interneta.

Ranije ove godine, Google One je uveo svoje usluge svim korisnicima u SAD.

Ranije je usluga bila dostupna isključivo pretplatnicima Premium 2TB plana. Lični podaci kao što su nečije ime, datum rođenja, broj telefona, adresa e-pošte i drugi detalji mogu se koristiti za izvršenje krivičnih dela kao što su krađa identiteta ili finansijska prevara.

Profimedia
 

 

Google dark web izveštaj će obavestiti korisnike ako i kada se njihovi lični podaci primete na mračnom vebu, omogućavajući im da preduzmu potrebne radnje i budu oprezniji kako bi se zaštitili od takve prevare 

Lični podaci kao što su nečije ime, datum rođenja, broj telefona, adresa e-pošte i drugi detalji mogu se koristiti za izvršenje krivičnih dela kao što su krađa identiteta ili finansijska prevara. Google dark web izveštaj će obavestiti korisnike ako i kada se njihovi lični podaci primete na mračnom vebu, omogućavajući im da preduzmu potrebne radnje i budu oprezniji kako bi se zaštitili od takve prevare. 

Unsplash
 

 

Korisnici unose i biraju informacije koje žele da prate u profilu za praćenje kada je omogućena opcija izveštaja o mračnom vebu. Ako se na mračnom vebu pronađu relevantni podaci, alat obaveštava korisnika čiji su podaci procureli zajedno sa uputstvima kako da te informacije zaštiti. Redovni korisnici Googlea mogu da izvrše jednokratnu proveru mračnog veba za jednu adresu e-pošte, ali neće dobijati kontinuirano praćenje ili nova obaveštenja o pretrazi. 

Članovi Google Onea mogu da koriste Dark Veb Report da vide da li se njihovo ime, datum rođenja, do deset adresa e-pošte i deset brojeva telefona nalaze na mračnom vebu. Oni takođe mogu omogućiti praćenje mračnog veba u realnom vremenu kako bi dobili ažuriranja novih rezultata, kao i predložene mere i podršku. Izveštaj Dark Veb će istaći druge povezane detalje koji se mogu naći u pokušajima hakovanja, kao i deponijama podataka, zajedno sa zapažanjima koja odgovaraju privatnim podacima koje korisnici imaju na svom profilu za praćenje. Podacima koji se čuvaju u korisničkom profilu za praćenje upravlja se u skladu sa Google-ovim standardima privatnosti, a korisnici imaju mogućnost da izbrišu ili deaktiviraju praćenje u bilo kom trenutku.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike