Priča oko mreže X dobila potpuni zaokret: Mask želi da uvede tri nivoa pretplate?

09.10.2023

22:30

0

Autor: Lj. S.

Mask je sredinom septembra rekao da platforma "uvodi malu mesečnu pretplatu za korišćenje"

Priča oko mreže X dobila potpuni zaokret: Mask želi da uvede tri nivoa pretplate?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ilon Mask, vlasnik X-a, prošlog meseca je objavio da će platforma verovatno uvesti pretplatu za sve svoje korisnike.

U poslednjih nekoliko dana, priča je dobila dodatni zaokret nakon što je Bloomberg objavio izveštaj da kompanija testira tri nivoa pretplate, pri čemu oni koji plaćaju najviše vide najmanji broj oglasa.

Izvori su preneli Bloombergu da bi promene mogle da dovedu do podele trenutnog Premium nivoa, koji počinje od osam dolara mesečno, na osnovni, standardni i plus nivo pretplate.

Profimedia
 

Prema drugim nedavnim curenjima informacija, osnovni nivo će prikazivati uobičajeni broj oglasa, standardni nivo će prikazivati upola manje oglasa, a najviši nivo Plus će biti bez oglasa. Trenutno Premium nivo prikazuje otprilike polovinu oglasa koji se pojavljuju na besplatnom nivou

Koliko će sve ovo koštati? Još nije poznato.

Takođe nije jasno da li će besplatan nivo nastaviti da postoji i da li će broj oglasa na njemu ostati isti. Jedna od zabrinutosti je da bi postavljanje X-a samo na pretplatu moglo odvratiti milione povremenih korisnika od platforme, pa je moguće da će X zadržati svoju besplatnu verziju, dok će u isto vreme nuditi jeftinu "osnovnu" pretplatu.

Mask je sredinom septembra rekao da platforma "uvodi malu mesečnu pretplatu za korišćenje", sugerišući da je to jedini način na koji bi efikasno mogla da s eizbori s "ogromnom armijom botova' koji haraju društvenim mrežama. Sadržaj koji objavljuju zlonamerni botovi može da zatrpa inboks DM-a neželjenom poštom, objavljuje poruke mržnje i/ili objave osmišljene za uticanje na izbore.

Ideja je da bi uvođenje naknade za sve naloge operaterima botova poskupelo postavljanje lažnih naloga pa da bi gnjavaža oko postavljanja novog načina plaćanja za svaki takođe pomogla u borbi protiv te prakse. U tom slučaju, teško je videti kako besplatan nivo može da opstane. Mask se takođe nada da će pretplate za sve pomoći u povećanju krajnjeg rezultata X-a dok nastavlja da radi na podsticanju oglašivača da se vrate na platformu.

X nije ponudio nikakvu zvaničnu informaciju o svojim mogućim novim nivoima pretplate, ali nedavni izveštaji i curenje podataka sugerišu da se nešto radi po ovom pitanju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike