Singapurski naučnici izumeli supertanku bateriju koja napaja pametna kontaktna sočiva, a puni se suzama

24.09.2023

16:15

0

Autor: V. I.

Pitanje je dana kada će naše oči moći da snimaju sve što vide

Singapurski naučnici izumeli supertanku bateriju koja napaja pametna kontaktna sočiva, a puni se suzama
Copyright Profimedia

 

Naučna fantastika polako postaje naša stvarnost, što se i potvrdilo projektom koje su razvili singapurski naučnici. Reč je o supertankoj bateriji koja bi mogla da se koristi za napajanje pametnih kontaktnih sočiva, pa čak i za njihovo punjenje uz pomoć ljudskih suza.

Sočiva za različite namene

Pametna kontaktna sočiva ne pojavljuju se samo u špijunskim SF filmovima već ozbiljan projekat na kojem se uveliko radi. Istraživači su dosad pokušali da naprave sočiva za različite namene - od praćenja nivoa glukoze, preko potencijalnog otkrivanja raka do fotografisanja uz pomoć očiju.

Žice ne mogu u oko

Međutim, prepreka razvoju ovih projekata jeste način napajanja koji bi bio siguran i komforan za čoveka. Budući da se postojeće baterije oslanjaju na žice koje sadrže metal – što nije bezbedno za golo oko – istraživači s Tehnološkog univerziteta Nanijang u Singapuru tražili su biokompatibilnu zamenu.

Zašto ne bi gorivo bile - suze?!

„Ovo istraživanje je počelo jednostavnim pitanjem: Mogu li se baterije kontaktnih sočiva puniti našim suzama? Bilo je sličnih primera za baterije koje se samo pune, poput onih za tehnologiju pametne odeće koju pokreće ljudski znoj", rekao je Li Seok Vu, vodeći autor studije.

Voda kao električno kolo

Tim je razvio biosigurnu bateriju koja je bila tanka 0,5 milimetara, što je otprilike ista debljina kao kod ljudske rožnjače. Koristeći suze kao šablon, baterija je obložena enzimom koji reaguje sa natrijumovim i hloridnim jonima iz suza (proces poznat kao redukcija). Baterija takođe sadrži vodu, koja se ponaša kao električno kolo za proizvodnju struje.

Profimedia
 

 

„Ona se oslanja samo na glukozu i vodu za generisanje struje“, objasnio je Vu, „oboje su bezbedni za ljude i bili bi manje štetno po životnu sredinu kada bi se odložili, u poređenju sa konvencionalnim baterijama.

Suze mogu da proizvedu struju

Da bi testirali kako može da funkcioniše, istraživači su postavili bateriju u simulaciju oka, koristeći fiziološki rastvor da imitiraju suze. Ona se uspešno priključila, proizvela struju od 45 mikroampera i maksimalnu snagu od 201 mikrovat. Takođe su otkrili da može da isprazni energiju do 200 puta, samo oko 100 puta manje od tipične litijum-jonske baterije.

Sa početnom tačkom koja je već bila dovoljna za napajanje pametnog kontaktnog sočiva, tim je sugerisao da će budući rad imati za cilj poboljšanje količine električne struje koju baterija može da proizvede, navodi se u studiji objavljenoj u publikaciji Nano Energy.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike