Naučnici razvili sintetičke ljudske embrione: Otkriće koje je pokrenulo etička i pravna pitanja

15.06.2023

19:08

0

Zasad nema planova da se sintetički embrioni koriste klinički, jer bi bilo protivzakonito da se ubace u ljudsku matericu, a još nije jasno da li ove strukture imaju potencijal da nastave da se razvijaju dalje od početnog stadijuma

Naučnici razvili sintetičke ljudske embrione: Otkriće koje je pokrenulo etička i pravna pitanja
Ilustracija - Copyright Pixabay

Naučnici su stvorili sintetičke ljudske embrione koristeći matične ćelije, što bi moglo da pruži biološki uvod u višestruke pobačaje i uticaj genetskog poremećaja, ali takođe, ovo otkriće pokrenulo je etička i pravna pitanja.

Profesorka Magdalena Žernicka-Gec, sa univerziteta Kembdiž i i kalifornijskog Instituta za tehnologiju, govorila je o negovanju embriona do faze koja je nešto veća od 14 dana razvoja prirodnog embriona na godišnjem sastanku Međunarodnog društva za istraživanje matičnih ćelija u Bostonu u sredu.

Profimedia
 

- Možemo da stvorimo embrione "reprogramirajući" matične ćelije - rekla je ona na simpozijumu, preneo je "Gardijan".

Zasad nema planova da se sintetički embrioni koriste klinički, jer bi bilo protivzakonito da se ubace u ljudsku matericu, a još nije jasno da li ove strukture imaju potencijal da nastave da se razvijaju dalje od početnog stadijuma.

Robin Lovel-Bedž, šef odseka za matične ćelilje i razvojnu genetiku na Fransis Krik institutu u Londonu rekao je da "ako stvarno modelirate normalan ljudski embrionalni razvoj koristeći matične ćelije, možete dobiti užasno mnogo informacija o tome kako počinjemo razvoj, šta može poći naopako, a da ne morate da koristite rane embrione za istraživanje".

Prethodno, Žernicka-Gec i njen tim, kao i rivalska grupa na Vajcman institutu u Izraelu pokazali su da bi matične ćelije miševa mogle da se same sebe sastavljaju u rane strukture nalik embrionima sa crevnim traktom, počecima mozga i srcem koji kuca. Od tada, počela je trka da se ovaj rad prebaci na ljudski model, a nekoliko timova je uspelo da replicira najranije faze razvoja.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike