Predstavljen novi iPhone 15! Apple prešao na USB-C punjač, ima titanijumsko kućište, a cena će vam se svideti

12.09.2023

19:00 >> 21:25

0

Autor: M. Vu.

Novi vrhunski iPhone ima premijum izgled sa obradom od titanijuma, unapređenim kamerama i moćnim novim čipom

Predstavljen novi iPhone 15! Apple prešao na USB-C punjač, ima titanijumsko kućište, a cena će vam se svideti
prestavljeni novi iPhone telefoni serije 15 - Copyright Profimedia

Četiri nova iPhone 15 modela i Apple Watch serija 9 noviteti su koji su nam večeras stigli iz kompanije Apple. U Kupertinu su predstavljeni iPhone 15 i iPhone 15 Plus u pet novih boja sa novim i jačim kamerama, kao i iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max koji su prvi put napravljeni od titanijuma. Ono što je najzanimljivije je da je Apple napokon morao da popusti, pa su prešli na USB-C punjače.


Predstavljanje je održano u kampusu komapnije Apple u teatru koji nosi ime Stiva Džobsa. Ovaj događaj je postao obavezno godišnje prezentovanje novih Apple telefona i to od originalnoh iPhone 2007.

Sve je počelo obraćanjem Tima Kuka koji je podsetio na nove Apple prenosive računare koji su predstavljeni ove godine kao i novi Vision Pro, VR uređaj ove kompanije koji je zaprepastio svet pre svega svojom cenom, a tek onda mogućnostima koje nudi.

 

 

Osim impresivnog skladišnog kapaciteta od 2TB, ovaj novi vrhunski iPhone ima premijum izgled sa obradom od titanijuma, unapređenim kamerama i moćnim novim čipom.

Apple Watch Series 9: Noviteti koji će vas oduševiti

Na septembarskom događaju kompanije Apple za 2023. godinu, predstavljen je impresivan niz inovacija, među kojima se ističe i dugoočekivani Apple Watch Series 9.

 

 

Iako na prvi pogled može izgledati kao iterativna nadogradnja u poređenju sa prethodnim modelom, Apple Watch Series 8, postoje ključne nadogradnje koje čine ovaj novi model izuzetno uzbudljivim.

 

Ekran duplira nivo osvetljenja u odnosu na prošlogodišnje modele, te je sada na raspolaganju neverovatnih 2.000 nita, a u mračnim uslovima - samo 1 nit!

Apple donosi jednu veoma interesantnu funkciju - Douple tap! Korisnici istom rukom na kojoj nose sat sada mogu da dva puta spoje kažiprst i palac kako bi se javili tokom dolaznog poziva, isključili alarm ili aktivirali neku od mnogih drugih funkcija.

Apple Watch Series 9 dolazi u crvenoj, crnoj, sivoj, zlatnoj i roze boji ukoliko korisnici odaberu kućište od aluminijuma, dok će oni koji preferiraju nerđajući čelik na raspolaganju imati srebrnu, zlatnu i crnu boju.

Ovako izgleda novi iphone 15

Evo prvih fotografija iPhone 15 i iPhone 15 Plus.

 I cena je već objavljena i to 799 dolara za iPhone 15 a Plus model košta 899 dolara. 

 

 

iPhone 15 i iPhone 15 Plus su dobili funkciju koja je prošle godine bila rezervisana samo za Pro modele - Dynamic Island. Ovaj izrez kamere donosi iste softverske i hardverske mogućnosti kao i skuplji modeli. Očekivano, ekrani dijagonale 6,1 i 6,7 inča i dalje koriste OLED tehnologiju, ali ne sumnjamo da će mnoge razočarati podatak da je brzina osvežavanja ostala na neimpresivnih 60 Hz.

Kamera

Verovali ili ne, Apple donosi i Pro glavnu kameru od 48 MP na regularne modele. Otvor blende je sjajnih f/1.6, a tu je i Senzor-shift optička stabilizacija. 

Prošlogodišnji A16 Bionic čipset će pokretati jeftinije modele, a kako je i dalje u pitanju rešenje koje može da izađe na crtu svakom Android-u.

Tu je i novi UWB čip za precizno lociranja uređaja, a Apple obećava tri puta veći domet što je to bio slučaj sa U1 čipom.

Lightning odlazi u istoriju, USB-C stiže na iPhone! Zaboravite na traženje "punjača za iPhone", novi Apple telefoni koriste isti port kao i Android-i.

 

 

Dugogodišnja težnja kompanije je ostvarena - iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max telefoni će koristiti titanijum, i to istu vrstu koju koristi Perseverance rover na marsu. U pitanju je lakši i snažniji materijal, a Apple je odabrao brušenu teksturu umesto polirane.

Nakon 16 godina postojanja, Apple je rešio da ukloni prekidač za utišavanje zvuka. Ova komponenta, koja postoji od prvog iPhone modela, zamenjena je novim Action dugmetom koje će korisnici moći sami da programiraju.

 

 

Pro model ima 6.1-inčni ekran a Pro Max sa 6.7 inča, kao i prošlogodišnji modeli. Oba pokreće A17 Pro čip za koji Apple kaže da je najbrži nego u bilo kom pametnom telefonu i može da se meri sa onima kod računara. Dodajte tome redizajnirani GPU, Apple tvrdi da ćete lagano moći da igrate i najzahtevnije igrice. A17 Bionic čipset ima 10% bolje performanse dva glavna jezgra, ali i 20% boljim GPU performanse, kao i podršku za Ray tracing tehnologiju u igrama. Tu su i 10 puta veće brzina žičnog prenosa podataka, jer USB-C na dnu Pro modela podržava USB 3 standard, a ono najvažnije -A17 Bionic je prvi čipset na svetu izrađen na proizvodnom procesu od 3 nm.

Kada su cene u pitanju, stižu dobre vesti. Iako se najavljivalo poskupljenje, početne konfiguracije ćće se prodavati po istoj cifri kao prošle godine 999 dolara za iPhone 15 Pro sa 128GB i 1199 dolara za Pro Max sa 256GB.

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike