Zatvaranje Xbox 360 onlajn prodavnice: Fokusiranje na budućnost gejminga

18.08.2023

17:45

0

Microsoft će dozvoliti korisnicima da igraju svoje već kupljene Xbox 360 igre i starije naslove koji su kompatibilni sa konzolom

Zatvaranje Xbox 360 onlajn prodavnice: Fokusiranje na budućnost gejminga
Copyright Pixabay

Microsoft je saopštio u četvrtak da će prekinuti podršku za onlajn prodavnicu i marketplace Xbox 360 konzole sledeće godine, kako bi se fokusirao na najnovije konzole i pretplatničku uslugu Game Pass.

Xbox 360 Store i Xbox 360 Marketplace će biti zatvoreni 29. jula 2024. godine, i igrači koji koriste staru konzolu neće moći da kupuju i preuzimaju nove igre, prema objavi na Xbox-ovom veb sajtu.

Međutim, Microsoft će dozvoliti korisnicima da igraju svoje već kupljene Xbox 360 igre i starije naslove koji su kompatibilni sa konzolom.

"Mnogo se promenilo od lansiranja Xbox 360 konzole 2005. godine. Tehnologija se razvila, očekivanja igrača su se promenila, i fokusirani smo na to da Xbox Series X|S bude najbolje mesto za igranje sada i u budućnosti", izjavio je Xbox.

Microsoft je prestao sa proizvodnjom Xbox 360 konzole 2016. godine, a godinu dana kasnije je lansirao Xbox Game Pass, pretplatničku uslugu za igranje igara koja se može koristiti na konzolama i Windows platformama.

Pixabay
 

 

Kao deo ove najnovije promene, aplikacija Movies & TV na staroj konzoli će takođe biti uklonjena.

Xbox 360 se smatra jednom od najprodavanijih igračkih konzola svih vremena, usporedivom sa Sonyjevom PlayStation 3. Microsoft je prodao oko 84 miliona jedinica Xbox 360 konzole do 2014. godine, kada je prestao da izveštava o prodaji zbog lansiranja naslednika, Xbox One konzole.

Iako se Xbox 360 polako povlači sa scene, Microsoft već ima planove za sledeću generaciju konzola. Dokumenti suda sa FTC suđenja povodom pokušaja Xbox-ove matične kompanije da kupi Activision Blizzard otkrili su da kompanija veruje da bi sledeća generacija igračkih konzola trebala da bude dostupna 2028. godine. To uključuje sledeću Xbox konzolu i PlayStation 6.

U međuvremenu, Microsoft uvodi novi sistem sankcija kako bi suzbio toksično ponašanje među igračima na Xboxu. Igrači koji ispoljavaju toksično ponašanje kao što su upotreba pogrdnih izraza, slanje pretnji i angažovanje u mrzilačkom ponašanju i zlostavljanju tokom onlajn igranja sada mogu biti prijavljeni, nakon čega će dobiti "strike". Svaki "strike" dolazi sa zabranom pristupa Xbox multiplayer uslugama, a nakupljanje osam "strike"-ova bi dovelo do godinu dana zabrane pristupa.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike