Upozorenje: Hakeri iskorišćavaju popularnost Barbi kako bi prevarili fanove

14.08.2023

17:45

0

Autor: 24sedam

Ova komplikovana prevara uključuje distribuciju lažnih verzija filma o barbiki, lukavo sinhronizovanih na različite jezike kako bi privukle širu publiku

Upozorenje: Hakeri iskorišćavaju popularnost Barbi kako bi prevarili fanove
Copyright Profimedia

Kriminalci na internetu iskorišćavaju popularnost filma o Barbi kako bi prevarili fanove da preuzmu verzije filma zaražene malicioznim softverom.

U zabrinjavajućem razvoju događaja, kriminalci na internetu su iskoristili ogromnu popularnost filma o barbiki i organizovali talas preuzimanja zaraženih verzija filma, što bi moglo da bude problematično za nesvesne fanove. Online bezbednosna organizacija McAfee izdala je ozbiljno upozorenje u vezi sa ovim zlonamernim planovima, pozivajući fanove da budu oprezni i pažljivi prilikom traženja "barbika sadržaja" na internetu.

Ova komplikovana prevara uključuje distribuciju lažnih verzija filma "Barbi", lukavo sinhronizovanih na različite jezike kako bi privukle širu publiku. Međutim, ove prevarantske verzije sadrže zlonamerni softver koji može potajno da se infiltrira u uređaje korisnika, kompromitujući osetljive lične podatke i potencijalno nanoseći dugoročnu štetu.

Jedna od osnovnih taktika koje koriste kriminalci na internetu je korišćenje primamljivih video-snimaka koji obećavaju besplatne ulaznice za film "Barbi". Nestrpljivi fanovi, nadajući se da će imati priliku da gledaju svoje omiljene likove na velikom platnu, postaju žrtve ovih naizgled velikodušnih ponuda. Klikom na ove zlonamerne linkove, nenamerno se izlažu opasnom malicioznom softveru koji može diskretno delovati u pozadini, hvatajući privatne informacije bez znanja korisnika.

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je pravi film o Barbi dostupan isključivo na engleskom jeziku. Kriminalci na internetu iskorišćavaju to tako što namame fanove da pristupaju zvaničnim sinhronizovanim verzijama na jezicima koje preferiraju. Ovaj dvoličan pristup se hrani poverenjem zaljubljenika u filmove, uvlačeći ih u mrežu obmane i potencijalnih kibernetičkih pretnji.

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju da ukradeni podaci, uključujući osetljive lične informacije, podatke za prijavljivanje i finansijske detalje, mogu biti prodati na dark vebu, ostavljajući žrtve podložne krađi identiteta, finansijskim prevarama i drugim oblicima kibernetičkog kriminala. McAfee ističe važnost da ostanemo informisani i oprezni prilikom interakcije sa online sadržajem vezanim za film "Barbi".

S obzirom na to da kriminalci na internetu nastavljaju da usavršavaju svoje taktike, od suštinskog je značaja da pojedinci ostanu budni i usvoje sigurne online prakse. Verifikacija autentičnosti internet stranica, izbegavanje sumnjivih linkova i preuzimanje sadržaja samo sa pouzdanih izvora su ključni koraci u zaštiti od zlonamernih kibernetičkih napada. Dok film o barbiki osvaja srca širom sveta, neka ga ne zaseni nadolazeća pretnja kibernetičkog kriminala koji želi da iskoristi njegovu popularnost u zlonamerne svrhe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike