Inženjersko rešenje koje "preti" da spase planetu: Holandski vozovi idu isključivo na "pogon vetra"!

15.04.2023

15:59

0

Holandski vozovi voze isključivo na energiju vetra, pokrećući ukupno 5.500 vožnji dnevno

Inženjersko rešenje koje "preti" da spase planetu: Holandski vozovi idu isključivo na "pogon vetra"!
Copyright Pixabay

Holandija je postala pionir u održivoj železničkoj industriji, sprovodeći inovativne mere kako bi smanjila negativni uticaj na životnu sredinu. Jedan od najupečatljivijih primera jeste činjenica da se svi vozovi u Holandiji pokreću isključivo na energiju vetra.

Ovaj zapanjujući podatak potvrđuje da se holandska železnica, poznata kao "Nederlandse Spoorwegen" ili skraćeno "NS", oslanja isključivo na obnovljive izvore energije kako bi pokretala svoj vozni park koji obavlja preko 5.500 vožnji svakog dana. To znači da nijedan voz u Holandiji ne koristi fosilna goriva, već se sva energija za pokretanje vozova generiše korišćenjem vetra.

NS je postigla ovo dostignuće kroz partnerstvo sa kompanijom za obnovljive izvore energije "Eneco", koja je odgovorna za snabdevanje energijom vetra. Energija se generiše iz vetroparkova širom Holandije, a zatim se koristi za napajanje sistema za upravljanje železnicom i vozova širom zemlje.

Rezultat ovog pionirskog pristupa je impresivan - holandski vozovi su postali ekološki prihvatljiv način transporta za oko 600.000 putnika svakodnevno. Ovaj broj putnika se neprestano povećava, što pokazuje da postoji velika potražnja za održivim oblicima transporta među stanovništvom.

Kako bi se postigla ova uspešna tranzicija na čistu energiju vetra, NS je uložio značajne napore u smanjenje emisija gasova staklene bašte u svim aspektima svog poslovanja. Pored korišćenja energije vetra za pokretanje vozova, NS je takođe preduzeo mere za povećanje energetske efikasnosti svojih vozova i infrastrukture. Na primer, vozovi su opremljeni LED svetlima, a stanice su opremljene solarnim panelima kako bi se smanjila potrošnja energije.

Ova inicijativa nije samo korak ka smanjenju emisija gasova staklene bašte i smanjenju zagađenja vazduha, već i važan korak ka očuvanju životne sredine za buduće generacije.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike