Hajka se nastavlja: Holandija najavila zabranu Tiktoka na telefonima vladinih službenika

21.03.2023

14:49

0

Aplikacija se našla na udaru vlasti više zemalja zbog straha da bi podaci korisnika platforme koja je u vlasništvu kineske kompanije Bajt Dens mogli navodno da završe u rukama vlasti u Pekingu

Hajka se nastavlja: Holandija najavila zabranu Tiktoka na telefonima vladinih službenika
Tiktok - Copyright Profimedia

Holandsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u utorak da vladinim službenicima u Holandiji uskoro neće biti dozvoljeno da koriste kinesku aplikaciju Tiktok, jednu od trenutno najpopularnih društvenih mreža.

Odluka je usvojena nakon što su sličnih inicijativa u drugim evropskim državama.

U saopštenju ministarstva navodi se da se ne preporučuje korišćenje svih aplikacija iz „zemalja sa agresivnim sajber programom usmerenim na interese Holandije“ na službenim telefonima državnih službenika.

Tiktok se našao na udaru vlasti više zemalja zbog straha da bi podaci korisnika iz aplikacije u vlasništvu kineske kompanije Bajt Dens mogli navodno da završe u rukama vlasti u Pekingu, što bi moglo da naruši zapadne bezbednosne interese.

Holandska obaveštajna služba (AIVD) označila je u februaru Kinu, Rusiju, Iran i Severnu Koreju kao zemlje sa ofanzivnim sajber programima, koji predstavljaju rizik od špijunaže.

Pixabay
 

Savet za nacionalnu bezbednost Belgije odlučio je 10. marta da zabrani ministrima, članovima kabineta i saveznim zvaničnicima da koriste kinesku aplikaciju Tiktok na svojim službenim uređajima.

Italijanski antimonopolski organ saopštio je u utorak da je pokrenuo istragu o aplikaciji zbog navodnog kršenja italijanskih zakona, time što dozvoljava da korisnici objavljuju ''opasan sadržaj'' koji podstiče na samoubistvo, samopovređivanje i lošu ishranu.

Istraga uključuje jedinicu Tiktoka u Irskoj, koja je odgovorna za odnose sa evropskim kupcima, kao i britanska i italijanska odeljenja, prenosi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike