Igračka koja je okrenula svet naopačke: Nintendo je pre 34 godine plasirao Game Boy i niko nije ostao imun! (FOTO)

21.04.2023

08:49

0

Game Boy je postao kultni uređaj među ljubiteljima retro igara. Iako su se vremenom pojavile nove i naprednije konzole, mnogi su ostali verni njegovim jednostavnim, ali zaraznim igrama

Igračka koja je okrenula svet naopačke: Nintendo je pre 34 godine plasirao Game Boy i niko nije ostao imun! (FOTO)
Copyright Profimedia

Na današnji dan 1989. godine, svet je dobio jednu od najlegendarnijih konzola svih vremena - Nintendo Game Boy. 

Ova prenosiva igračka promenila je način na koji smo se zabavljali i igrali video igre, i ostavila trajan utisak na generacije ljubitelja video-igara.

Profimedia
Na današnji dan plasiran prvi Game Boy

Kada je Game Boy prvi put predstavljen, mnogi su ga dočekali sa skepticizmom. Sa jednostavnim, monohromatskim ekranom i osnovnim zvučnim efektima se činio kao jednostavna igračka u poređenju sa tadašnjim kompjuterskim igrama za konzole.

Međutim, ono što je nedostajalo u tehničkoj snazi, Game Boy je nadoknadio jednostavno. Konzola je bila kompaktna, lagana i pokretljiva, što je omogućavalo ljubiteljima igara da je nose svuda sa sobom i igraju kad god požele.

Iako je prvi Game Boy dolazio sa samo četiri sive nijanse na svom ekranu, to nije umanjilo uzbuđenje i popularnost konzole. Jedna od najpoznatijih igara koje su dolazile bile su "Tetris", ruska slagalica koja je postala pravi fenomen... Pored "Tetrisa", Game Boy je imao impresivan izbor igara, uključujući "Super Mario Land", "Pokemon", "The Legend of Zelda" i mnoge druge.

Prva konzola koja je radila na AA baterije

Game Boy je takođe bio jedan od prvih uređaja koji je koristio AA baterije kao izvor napajanja, što je omogućavalo dugotrajno igranje bez potrebe za punjenjem ili povezivanjem na struju. Ovo je bio ogroman benefit za ljubitelje koji su mogli da uživaju u igranju bez prekida, bilo da su bili kod kuće ili u pokretu.

Kako je vreme prolazilo, Game Boy je evoluirao i poboljšavao se. Nintendo je predstavio nekoliko verzija konzole, uključujući Game Boy Pocket, koji je bio manji i lakši od originalnog modela, kao i Game Boy Color, koji je dodao mogućnost prikaza boja na ekranu. Ove nadogradnje su privukle još više ljudi i osigurale Game Boy status najprodavanije (do tada) konzole svih vremena.

Game Boy je takođe postao pravi fenomen u svetu e-sporta i takmičarskog gejminga. Iako su turniri na Game Boy-u bili jednostaviji u poređenju sa modernim e-sport događanjima, ova konzola je postavila temelje za razvoj profesionalnog gejmingna mobilnim uređajima i ručnim konzolama. 

Profimedia
Na današnji dan plasiran prvi Game Boy

Omogućio je igračima da se takmiče u omiljenim igrama i razviju svoje veštine, što je doprinelo rastu e-sport zajednice i popularnosti gejminga kao konkurentske discipline.

Game Boy je postao kultni uređaj među ljubiteljima retro igara. Iako su se vremenom pojavile nove i naprednije konzole, mnogi su i dalje ostali verni Game Boy-u i njegovim jednostavnim, ali zaraznim igrama. 

Danas, mnogi kolekcionari i entuzijasti i dalje čuvaju originalne konzole i igre kao deo bogate istorije video igara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike