Singapur ima najlepši aerodrom: U njegovom središtu se nalazi najveći zatvoreni vodopad

21.02.2021

16:30 >> 02:36

0

Aerodromski kompleks ima 10 spratova, hotel, park, metro i preko 300 prodavnica i restorana

Singapur ima najlepši aerodrom: U njegovom središtu se nalazi najveći zatvoreni vodopad
Copyright Profimedia

Verovatno najlepši aerodrom nalazi se u Singapuru i otvoren je 2019.godine. Eksterijer aerodroma „Dževel Čangi“ izgrađen je od čelika i stakla a središnji deo čini bašta sa najvećim zatvorenim vodopadom na svetu. “Rein Vorteks” visok je 40 metara i okružen je šumovitim terasama a mogu da ga obiđu svi, bez obzira da li su putnici ili ne.

Ceo kompleks ima 10 spratova, pet ispod i pet iznad zemlje. Projektovao ga je arhitekta Moše Sefdie a njegova izgradnja koštala je 1,25 milijardi američkih dolara.

Profimedia

Šumska dolina Šiseido Dževel je četvorospratna bašta ispunjena šetalištima postavljenim usred više od 235.000 kvadratnih metara uređenih površina, koje okružuju vodopad.

Aerodrom, koji podseća na šoping mol, jer ima oko 300 prodavnica i restorana, se razlikuje po tome što je ispunjen zelenilom. Tu je i hotel sa 130 soba, kao i 11 bioskopa. Kroz aerodrom prolazi nadzemni metro koji spaja terminale i prolazi pored vodopada. Na najvišem spratu je Kanopi Park koji se prostire na 14.000 kvadratnih metara i ima nekoliko restorana i tematskih vrtova.

Profimedia

Aerodromski kompleks se prostire na 135.700 kvadratnih metara i povezuje tri od četiri terminala. Prema planovima, do 2030. trebalo bi da bude izgrađen i peti terminal koji će biti veličine kao sva četiri zajedno.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike