Na vrhu kule Ambulavava čeka vas spektakl, ali nije za one koji se plaše visine (VIDEO)

21.05.2024

19:08

0

Autor: V. I.

Kula u Šri Lanki je atraktivna destinacija s panoramskim pogledom

Na vrhu kule Ambulavava čeka vas spektakl, ali nije za one koji se plaše visine (VIDEO)
Copyright Instagram printscreen

Kula Ambulavava je, jedno od najzanimljivijih i najimpresivnijih mesta koje možete posetiti u Šri Lanki. Smeštena u blizini grada Gampole u središnjoj provinciji, ova kula pruža posetiocima spektakularne panoramske poglede, bogatu biodiverzitetnu floru i faunu, kao i jedinstveno iskustvo penjenja na vrh kule i spektakularni pogled na okolinu.

Istorija i značaj

Ambulavava je izgrađena 2009. godine i od tada je postala jedno od najpoznatijih turističkih destinacija u regionu. Kula se uzdiže na visinu od preko 1.000 metara nadmorske visine, što posetiocima omogućava da uživaju u neverovatnim pogledima na okolne planine, doline i gradove. Ambulavava je ne samo arhitektonski impresivna, već ima i duboko kulturno i ekološko značenje. Njena gradnja simbolizuje harmoniju između čoveka i prirode, što je prikazano kroz njenu strukturu i okruženje.

Arhitektura i dizajn

Kula Ambulavava je visoka oko 48 metara i ima jedinstven spiralni dizajn koji podseća na zmajsku kičmu. Ovaj dizajn omogućava posetiocima da se penju do vrha kroz uske spiralne stepenice, što je avantura sama po sebi. Na putu do vrha, posetioci mogu uživati u prelepim pejzažima i svežem planinskom vazduhu. Na vrhu kule, nagrada je spektakularan pogled od 360 stepeni koji se proteže na stotine kilometara u svim pravcima.

 

 

Okolina vredna pažnje

Oblast kuče Ambulavava je takođe poznata po svojoj biodiverzitetnoj zoni koja obuhvata različite vrste biljaka, drveća i životinja. Ova oblast je dom mnogim endemskim vrstama koje se mogu videti samo u ovom delu sveta. Pored kule, posetioci mogu istražiti i botaničke vrtove, staze za šetnju i male hramove koji se nalaze u kompleksu.

Kako stići do tamo

Do Ambulavave se može lako doći iz Gampole, koji je udaljen oko 10 kilometara. Putovanje do kule može biti deo jednodnevnog izleta, a putnici mogu koristiti autobus, taksi ili tuktuk. Najbliža železnička stanica se zove Gampola.

Ako dolazite vozom, svakako će vam trebati tuktuk, jer je kula udaljena šest kilometara od stanice. Za tuk tuk sa železničke stanice verovatno biće vam potrebno da platiti oko tri evra.

Dodatni saveti

  • Ulaz je 1.000 LKR po osobi (oko tri evra).
  • Kula Ambulavava je otvorena svakog dana do 17:00.
  • Preporučuje se da ponesete laganu odeću, udobne cipele za penjanje, vodu i fotoaparat kako biste zabeležili prelep prizor.

Poseta kuli Ambulavava u Šri Lanki je nezaboravno iskustvo koje kombinuje avanturu, prirodu i kulturno bogatstvo. Bilo da ste ljubitelj prirode, avanturista ili jednostavno tražite mirno mesto za odmor, Ambulavava ima nešto za svakoga. Planirajte svoju posetu i doživite magiju ove jedinstvene destinacije u srcu Šri Lanke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike