Novi zakon: Zabranjeno jahanje slonova u pijanom stanju

22.08.2021

12:30 >> 15:28

0

Autor: A.G.

Strogo će se kažnjavati rad beba slonova i njihovo odvajanje od majki

Novi zakon: Zabranjeno jahanje slonova u pijanom stanju
Copyright Profimedia

Slonovi u zatočeništvu u Šri Lanki dobiće svoju biometrijsku ličnu kartu, a njihovim jahačima zabranjuje se konzumacija alkohola, stoji u novom zakonu o zaštiti životinja te ostrvske države.

– Osoba koja poseduje ili brine o slonovima mora se pobrinuti da osoba koja jaše slona nije konzumirala nikakav alkohol ili psihoaktivne supstance, rekla je ministarka zaštite divljih životinja Wimalaweera Dissanayaka. Uredba je deo novog zakona o zaštiti životinja.

Profimedia

Pročitajte još:

U Šri Lanki mnogi bogataši i budistički monasi poseduju slonove kao statusni simbol, odnosno način prikazivanja bogatstva.

Nisu retke pritužbe na okrutnost vlasnika prema slonovima, čemu ovaj zakon i želi da stane na put.

Novi zakon nalaže vlasnicima da ubuduće moraju da podnose zahtev za biometrijsku identifikaciju svojih slonova.

Životinje će morati da se kupaju najmanje dva i po sata svaki dan i pregledaju kod veterinara na svakih šest meseci. Zabranjuje se rad beba slonova i njihovo odvajanje od majki. Slonovi zaposleni u drvnoj industriji više ne smeju raditi duže od četiri sata, a zabranjuje se i rad noću.

Profimedia

Slonovi se više ne smeju koristiti u filmovima, osim u vladinim produkcijama i pod strogim veterinarskim nadzorom. Onima koji prekrše novi zakon slonovi bi mogli biti oduzeti, a preti im i kazna od tri godine zatvora.

Pročitajte još:

Hvatanje divljih slonova kažnjava se smrću u Šri Lanki, ali je sprovođenje ovog zakona u praksi veoma retko. Prema podacima aktivista za zaštitu životinja, u poslednjih 15 godina iz nacionalnih parkova je ukradeno više od 40 beba slonova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike