Saveti i trikovi od putnika koji je putovanje pretvorio u način života

21.04.2024

19:18

0

Autor: K. B.

Nakon povratka sa putovanja, često otkrijemo nove informacije o mestu koje smo posetili

Saveti i trikovi od putnika koji je putovanje pretvorio u način života
Ilustracija - Copyright Pixabay

Možda čujemo za istorijski značajnu lokaciju koju nismo obišli jer je baš tada ulaz bio besplatan, ili restoran koji nudi najbolje poslastice u gradu, a koje nismo probali, ili čak jeftiniji prevoz koji smo preskočili u korist skupljeg taksija. Takvi trenuci nas podsećaju koliko je važno dobro se pripremiti i istražiti grad u koji putujemo.

Slične situacije su se svima nama desile bar jednom u životu. Zbog toga mnogi putnici pre putovanja traže savete i preporuke iskusnih putnika na putničkim forumima ili blogovima.

Jedan od takvih putnika je Robert Dacešin, magistar ekonomije, teniski sudija, poliglota i putnik koji je posetio 90 zemalja. Aktivno putuje već 13 godina i danas piše jedan od najčitanijih putničkih blogova na našim prostorima - RIO priče s putovanja. Kroz svoje iskustvo i preporuke, olakšava putovanja mnogim drugim putnicima.

Freepik
 

Kada planirate putovanje, važno je istražiti sve opcije - cene, lokacije, vreme putovanja i način prevoza. Evo nekoliko Dacešinovih saveta koji vam mogu olakšati putovanje:

  • Izbegavajte praznike: Putovanje van turističke sezone može uštedeti novac. Početak proleća i kasna jesen su obično vreme kada su karte i smeštaj jeftiniji, a gužve manje. Međutim, ovo pravilo ne važi uvek za sve destinacije. Na primer, cene karata mogu biti znatno više tokom čuvenih događaja poput karnevala.
  • Prevoz: Avion je često najjeftiniji i najprivlačniji način prevoza za destinacije udaljene više od osam sati vožnje. Autobusi su idealni za putovanja od nekoliko sati, a u Evropi postoje brojni prevoznici poput Flixbusa i Megabusa. Vozovi su odlična opcija za neke zemlje, dok za druge mogu biti preskupi.
  • Kupite karte na vreme: Karte za letove su najpovoljnije oko sedam nedelja pre leta, dok za prekookeanske letove treba kupiti kartu i do 10 nedelja ranije.
  • Koristite više pretraživača: Pored poznatih pretraživača kao što su Booking i Airbnb, postoje i manje poznati sajtovi poput rumbo.es i rumbo.pt koji često imaju jeftinije ponude.
  • Smeštaj: Hosteli i privatni smeštaji često su povoljniji od hotela. "Couchsurfing" i kampovanje su još jeftinije opcije, dok "housesitting" može biti odličan način da dobijete besplatan smeštaj u zamenu za čuvanje kuće.
  • Vize: Pre putovanja proverite da li vam je potrebna viza za destinaciju koju planirate da posetite.
  • Svaki od ovih saveta može biti od velike pomoći u planiranju vašeg putovanja, smanjenju troškova i stresu koji često prati organizaciju. Pored Dacešina, na društvenim mrežama možete pronaći mnoge druge putnike koji svojim iskustvom mogu biti inspiracija i pomoći vam da se lakše odlučite za svoju sledeću avanturu.

    BONUS VIDEO:

     

     

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike