Ostrvo duginih boja: Čudesni pesak na plaži izgleda kao tepih s dijamantima (FOTO+VIDEO)

17.04.2024

19:08

0

Autor: V. I.

Osim što je jarkih crvenih nijansi i svetluca, pesak može i da se jede

Ostrvo duginih boja: Čudesni pesak na plaži izgleda kao tepih s dijamantima (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Predivni Ormuz, koji se nalazi u blizini južnih obala Irana, ostrvo je okrenuto prema ulazu u Persijski zaliv. To je mesto neverovatne lepote s karakteristikama jedinstvenim u celom svetu – pre svega poznato po predivnoj rubincrvenoj plaži.

Iako je trenutno zbog političke situacije nedostupno za posetu, ostrvo Ormuz poznato je i kao "Ostrvo duge“ zahvaljujući mnogim ostrvskim bojama i okolnim vodama. Ono, naime ima neobjašnjivu crvenkastu nijansu peska i moram koja se preliva ka žutoj i narandžastoj zahvaljujući tome što ima preko 70 različitih minerala.

 

 

Uzrok karakteristične boje je zapravo prisustvo visoke koncentracije oksida gvožđa pa pesak uzrokuje da morski talasi poprime intenzivniju i crvenkastu boju. Jednom kada se okupate u ovim vodama, boja ostaje na vašoj koži danima koji dolaze. Crveni oksid se naziva "gelak", što je supstanca koja se koristi za pravljenje kozmetike, tkanina i keramike, a posebno - boje za hranu. Od njega se peče lokalni hleb koji se zove "tomši".

 

 

Ostrvo Ormuz je deo iranske teritorije Hormozgan i ima samo tri hiljade stanovnika. Voda za piće dolazi sa kontinenta kroz akvadukt i uprkos tome što je lišena autohtone vegetacije, ostaje jedno od najatraktivnijih ostrva na Bliskom istoku. Ostrvo je okruženo prelepim obalnim putem koji otvara pogled na izvanredan pejzaž sastavljen od sedimentnih stena i vulkanskih materijala koji se prikazuju u hiljadu boja. 

I nisu samo boje peska ono što čini ove plaže prekrasnim, već i činjenica da ono svetluca, pa tako posetioci imaju utisak da hodaju po tepihu napravljenom od šljokica koje se presijavaju na suncu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Location café (@loc__cafe)

 

Da bi u potpunosti iskusili lepotu ostrva, posetioci mogu da krenu s kratkim pešačenjem uz živopisne visoravni, sa kojih se pruža nesmetan panoramski pogled na celo ostrvo. Pored svog geološkog čuda, ostrvo Ormuz je takođe dom autentične i bogate iranske kulture, što je evidentno u njegovim užurbanim tradicionalnim pijacama i jedinstvenoj lokalnoj arhitekturi.

Tradicionalne kuće sa zidovima od ćerpiča i drvenim krovovima prikazuju lokalnu arhitekturu koja je preživela kroz vekove. Pored toga, ostrvo je poznato po svojim rukotvorinama, poput staklenih predmeta, kaligrafije i grnčarije, koje posetioci mogu kupiti kao suvenire.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike