Kako su pacovi počeli da caruju Njujorkom: "Osvetnici" na brutalan način rešavaju taj užasan problem, a pomažu im i psi (VIDEO)

21.12.2021

08:00

0

Američka metropola se vekovima bori sa neustrašivim glodarima

Kako su pacovi počeli da caruju Njujorkom: "Osvetnici" na brutalan način rešavaju taj užasan problem, a pomažu im i psi (VIDEO)
pacov - Copyright Youtube/Make A Change

Njujork je prava prestonica pacova.

Dva miliona pacova ovu metropolu zove domom. Obitavaju na ulicama, u kanalizaciji, u napuštenim, ali i naseljenim objektima, u parkovima, u podzemnoj železnici, u buticima i restoranima. Ukratko, ima ih svuda.

Situacija je sve gora. Prijave zbog problema sa glodarima su u prvih 11 meseci ove godine porasle za 40 odsto u odnosu na 2019. godinu, jer je u budžetu manje novca za uklanjanje smeća i čišćenje ulica.

Istovremeno, zatvaranje restorana zbog lokdauna ostavilo je pacove bez hrane, pa su se razmileli po gradu u potrazi za jelom.

Ipak, to nije nikakva novina u Njujorku. Već vekovima se grad bori sa ovom pošasti. Gradonačelnik Bil de Blazio je pokrenuo operaciju vrednu 32 miliona dolara 2017. godine, kada su radnici postavljali više otrova i zamki po gradu. U legla pacova se sipao suvi led, a vlasnici zgrada su morali da plaćaju kazne ukoliko nisu čistili đubre.

Međutim, nijedna od ovih akcija nikada nije u potpunosti urodila plodom. Zato je na scenu stupila grupa "Rats" (pacovi), koja lovi glodare na ulicama Njujorka od 1995. godine. Svako ko ima problem može da ih pozove u svoj komšiluk preko Fejsbuka ili mejlom. Njihove metode možda nisu popularne, ali građani nemaju izbora, pa ih često zovu.

Kako navodi Adam Gabat iz "Gardijana", grupa uglavnom ide u lov petkom uveče, kada se i on susreo sa njima u Louer Ist Sajdu.

Dobili su prijavu da ima pacova u jednom ograđenom području, a "lovci" su se pojavili sa psima i prodrmali ogradu kako bi videli šta će sve izleteti.

Terijeri su namirisali pacove.

- Pacov se pojavio ispod ograde. Zastao je, osmotrio scenu i odmah pojurio ka meni. Kako jedini nisam imao psa, verovatno je mene video kao dobru šansu za bekstvo. Poskočio sam da ga izbegnem, jedva se suzdržavajući da ne vrisnem - napisao je Gabat.

 

 

- Pustio si ga da pobegne - neko je povikao svom psu.

Neslavni simbol Njujorka

Pacovi nisu potekli iz Severne Amerike, ali su u Njujorku prisutni od 18. veka. Populacijom dominira norveški pacov, Rattus norvegicus, čiji su koreni zapravo u Kini, ali su se svetom raširili norveškim brodovima.

Kako kažu sa Univerziteta Kolumbija, u SAD su stigli brodovima 1776. godine u sanducima žita.

Još 1860. godine je "Njujork tajms" pisao o detetu koje je preminulo jer su ga izgrizli glodari.

Danas nema prijavljenih smrtnih slučajeva, a i grad se može malo boje boriti sa ovim štetočinama.

Međutim, ujedi su česti, a pacovi ostaju neustrašivi. To je naljutilo Erika Adamsa, novoizabranog gradonačelnika Njujorka. On je Blaziov plan nazvao neuspešnim i dodao da ima sopstvenu strategiju, koja uključuje uređaj koji privlači pacove. Glodari se približavaju tom uređaju misleći da će dobiti hranu, a zapravo će biti uhvaćeni u zamku i završiti u tečnosti, posle čega će preminuti. U pitanju je neka vrsta kofe u koju može stati više od 30 štetočina.

 

 

Međutim, Adamsov tim je nedavno priznao da je jedna takva kofa već pukla - razbio ju je veći pacov.

Ričard Rejnolds, vođa grupe "Rats", koji se dugo bavi ovim poslom, naveo je da je iza jednog zelenog kontejnera imao najuspešniji lov. 

- Jedne večeri su 53 pacova izašla iz rupe - rekao je on.

U grupi je i Efren Rejes, koji je zbog pandemije ostao bez posla u restoranu gde je radio kao kuvar.

Pošto i dalje ne radi, ovakvi noćni poduhvati mu pomažu da prekrati vreme.

Ipak, tog puta su iza kontejnera uspeli da uhvate samo pet pacova. Mrtvi glodari su stavljeni u poseban ranac koji je nosio Greg Konsepšn, elektiričar, koji je očigledno te večeri izvukao kraću slamku. Do 11 sati uveče, u rancu je bilo sedam pacova.

Iz gradskih službi priznaju da je u mnogim njujorškim oblastima zabeležena pojačana aktivnost glodara.

 

 

Šari Logan iz Zavoda za javno zdravlje Njujorka rekla je da je Blaziov plan bio uspešan, makar do početka 2020. godine. Poziva je bilo sve manje, a broj pacova je opao. Međutim, usledila je pandemija, ali i toplije i vlažnije vreme.

Sedenje u baštama restorana i kafića nije pomoglo, zapravo, pretvorilo se u horor, jer su se gosti žalili i da im pacovi skaču na stolove.

"Osvetnici"

Ipak, lov na pacove nije za svakoga. Rejnolds kaže da aktivisti za zaštitu prava životinja nisu bili impresionirani.

- Pacovi se jednostavno bore da prežive, kao i bilo ko drugi u Njujorku, a puštanje pasa na njih je nezakonito. Svako ko bude svedok ove okrutnosti treba da o tome obavesti vlasti. Pacovi ne žele nikome da naude, a efikasna kontrola znači da gradska područja  treba načiniti da im budu manje atraktivna, tako što bi se đubre skupljalo na odgovarajući i siguran način bez rasipanja. Ne treba stvarati surovi začarani ubilački krug kojim se ništa ne postiže - naveli su iz organizacije za zaštitu životinja Peta.

Tokom lova, pripadnici grupe "Rats" prolaze i pored policajaca, ali ne čini se da oni obraćaju neku naročitu pažnju na njihove aktivnosti. Rejnolds insistira na tome da oni ne čine ništa nezakonito. Iz policije nisu navodili da li je ta radnja nelegalna ili ne, ali su ipak saopštili da ne preporučuju tu praksu.

 

 

- Psi mogu uhvatiti ili ubiti pacove, ali ako se ne obračunamo sa postojećim uslovima koji njih privlače, nastaviće da se razmnožavaju. Takođe, i psi su u opasnost, jer mogu da se razbole od leptospiroze ili neke druge bolesti - navela je Loganova.

Sa druge strane, Rejnolds kaže da nema rizika.

- Nikada nam se nijedan pas nije povredio. Za 30 godina nismo izgubili nijednog - napomenuo je on, dodavši da je povreda, poput ujeda, bilo. Kako je rekao, psima to ne smeta i čini se da uživaju u lovu.

Uprkos određenim neslaganjima, grupa je 2017. godine dobila priznanje "Nagrade za osvetnike", kada su uspešno ulovili pacove Kvinsa.

Ipak, kako piše Gabat za "Gardijan", videti ubijanje pacova izbliza je brutalno.

 

 

Obično se misli da ih psi ubiju tako što ih nemilorsdno tresu, prebijajući im vratove, ali to nije uvek tako. Jedan pacov je ostao bez glave.

Iako su uhvatili manji broj glodara, Rejnolds kaže da to nije znak da njihov broj opada. Istovremeno, ne misli ni da im se populacija povećala.

Kako smatra, ljudi su češće počeli da prijavljuju da su negde videli pacove.

- Razmišljao sam o devet pacova koje su uhvatili, od dva miliona koliko ih ima, dok sam,čekajući voz brojao glodare koji su se sladili krofnom na šinama podzemne železnice. Dok voz nije stigao do stanice, posle čega su se pacovi povukli u senku, izbrojao sam ih deset - zaključio je Gabat.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike