"Ovaj čin papa Franje je od istorijskog značaja": Grčka iz Vatikana vratila artefakte sa Akropolja

24.03.2023

22:30

0

Ministarka kulture Grčke Lina Mendoni predvodila je danas ceremoniju repatrijacije tri fragmenta skulpture

"Ovaj čin papa Franje je od istorijskog značaja": Grčka iz Vatikana vratila artefakte sa Akropolja
Akropolj - Copyright Profimedia

Grčka je danas pozdravila povratak pojedinih antičkih artefakata sa Akropolja, nastavljajući kampanju pritiska na Britanski muzej da vrati kolekciju skulptura otuđenih sa antičkog lokaliteta u Atini pre više od 200 godina.

Ministarka kulture Grčke Lina Mendoni predvodila je danas ceremoniju repatrijacije tri fragmenta skulpture koji predstavljaju konja i dve muške glave, koji su odneti iz hrama Partenon na Akropolju, koji su od tada čuvani u Vatikanskim muzejima, prenosi AP.

- Inicijative poput ovih pokazuju način na koji artefakti sa Partenona mogu da se ponovo spoje i zacele rane nanete varvarskim rukama pre toliko godina - rekla je Mendoni.

Profimedia
 

Fragmenti će biti dodati kolekciji u muzeju Akropolja, koji je otvoren 2009. godine u podnožju tog antičkog lokaliteta, u centru grčke prestonice.

U Vatikanu, povratak artefakata nazvan je ekumenskom ''donacijom'' Grčkoj pravoslavnoj crkvi ali, kako navodi agencija, taj gest je povećao pritisak na Britanski muzej da postigne nagodbu sa Grčkom nakon kampanje koju je Atina pokrenula pre 40 godina.

- Ovaj čin pape Franje je od istorijskog značaja i ima pozitivan uticaj na svim nivoima… Nadamo se da predstavlja primer drugima - rekao je vođa Grčke pravoslavne crkve, arihepiskop Jeronim II.

Grčka tvrdi da su skulpture sa Partenona srž njenog drevnog nasleđa, dok oni koji podržavaju Britanski muzej tvrde da bi povratak skulptura mogao da podrije muzejske zbirke i kulturnu raznolikost na globalnom nivou.

  Izvajane u 5. veku pre nove ere, skulpture sa Partenona je početkom 19. veka otuđio britanski diplomata lord Elgin, pre nego što je Grčka stekla nezavisnost od Otomanskog carstva.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike