Na dnu jezera pronađena olupina broda stara 129 godina: Priču o potonuću ispričala jedina dva preživela mornara (VIDEO)

03.03.2023

14:30

0

U brodolomu je stradala skoro cela posada

Na dnu jezera pronađena olupina broda stara 129 godina: Priču o potonuću ispričala jedina dva preživela mornara (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/MLive

Istraživači su otkrili olupinu broda koji je potonuo u jezeru Hjuron pre 129 godina i koji je sa sobom odneo živote petoro mornara.

Snimci olupine omogućili su istraživačima da identifikuju plovilo kao jedrenjak "Ajronton", prema navodima Nacionalnih morskih utočišta Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

- Koristeći najsavremeniju tehnologiju, ne samo da smo locirali netaknutu olupinu broda izgubljenu više od jednog veka, već smo naučili i više o jednom od najvažnijih prirodnih resursa naše nacije - Velikim jezerima - rekao je Džef Grej, nadzornik Nacionalnog morskog utočišta "Tander Bej".

"Ajronton", visok 58 metara, otkriven je u Nacionalnom morskom utočištu "Tander Bej", pridruživši se tako grupi od skoro 100 istorijskih olupina brodova pronađenih u oblasti kod obale Mičigena.

NOAA je izvestila da je "Ajronton" potonuo u septembru 1894. i da je u brodolomu stradalo pet od sedam članova posade. Dvojica preživelih, Vilijam Vuli i Vilijam V. Peri, ispričali su tada svoja iskustva.

Peri je za „Dulut njuz tribjun" 1894. godine rekao da je "Ajronton" potonuo ponevši sa sobom čamac za spasavanje. Kako čamac nije bio odvezan, uronio je u vodu, a kada je izronio Peri je zgrabio mornarsku torbu. Vuli je bio na maloj udaljenosti od njega, na kutiji, i on je otplivao do njega.

Snimak olupine prikazuje da je pomenuti čamac za spasavanje i dalje pričvršćen za krmu potopljenog broda.

NOAA izveštava da je dvojicu preživelih mornara sa "Ajrontona" primetio parobrod koji je tuda prolazio, nakon što su se nekoliko sati držali za delove olupine u hladnim vodama jezera Hjuron.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike