Vulkanski turizam: Da li je moguća poseta sicilijanskoj Etni tokom erupcije i koliko je rizična (FOTO+VIDEO)

14.11.2023

20:12

0

Autor: V. I.

Sve šta treba da znate o Etni, najaktivnijem vulkanu u Evropi, i kako to utiče na putovanja

Vulkanski turizam: Da li je moguća poseta sicilijanskoj Etni tokom erupcije i koliko je rizična (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Etna je preksinoć, 12. novembra, obasjala nebo nad Sicilijom posle nekoliko mirnih meseci a Island je proglasio vanredno stanje zbog straha od neposredne erupcije vulkana, koja bi mogla da otkaže letove.

 

 

Još u avgustu je aerodrom u Kataniji bio privremeno zatvoren, a uvedena su ograničenja za vožnju nakon erupcije koja je izbacila pepeo. Uprkos fotografijama dima i jarkocrvene lave koje izazivaju strah, nema naznaka da su međunarodna putovanja na ovo italijansko ostrvo otkazana - naprotiv, vulkanski turizam cveta više nego ikada pre. 

Koliko su česte erupcije

Etna je jedan od najaktivnijih vulkana u Evropi i bio je u gotovo stalnom stanju aktivnosti tokom poslednje decenije.Erupcije mogu da se dogode više puta tokom godine, pa čak i za mesec dana. Trenutni period erupcije počeo je 2013. godine, piše Smithsonian Global Volcanism Program. Etna je 2021. emitovala toliko vulkanskog materijala u periodu od šest meseci da je porasla u visinu za skoro 30 metara.

 

 

Ove godine je već bilo više erupcija a sajtovi poput Volcano Discovery detaljno prate aktivnost Etne a možete gledati direktan prenos vulkana na sajtu Etna opservatorije. 

Većinu vremena, eksplozije Etne se klasifikuju kao vulkanska aktivnost niskog nivoa. Ovo uključuje oblake pepela, fontane lave i blage eksplozije magme koje su pomalo dramatične za posmatranje.

Italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju saopštio je da je visina eruptivnog stuba od pre dva dana procenjena na oko 4.500 metara nadmorske visine.

Da li je Etna bezbedna za posetu

Etna se smatra sigurnim vulkanom - većina erupcija ne ugrožava one koji posećuju ili žive u toj oblasti. Često je najveća neprijatnost pepeo oko gradova tokom erupcija. To takođe privremeno zatvara aerodrom u Kataniji kao što se dogodilo ranije ove nedelje i u maju ove godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon Snopek (@simonsnopek)

 

Poseta tokom erupcije je uzbudljivo iskustvo i neki vodiči organizuju obilaske noću posebno da bi se divili vatrenoj svetlosnoj predstavi po ceni od 150 evra pa naviše. Izletnička kompanija Go Etna savetuje posetiocima da uvek idu u pratnji lokalnog vodiča ili agencije a ako želite da pešačite preko granice od 2.900 metara, obavezno je unajmiti vodiča. Takođe vam preporučuju da obavestite svoj hotel ili pansion o svojoj ruti i, ako skijate, da ne idete van staze.

Takođe, postoji mogućnosti i obilazak vulkana helikopterom koji košta 1.500 evra za grupu od ćetvoro.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike