Imali su samo pet minuta da pokupe svoje stvari: Čitav grad strahuje od vulkana, pojavila se pukotina od 15 km!

14.11.2023

13:11

0

Autor: N.P.

Island, koji ima 33 aktivna vulkanska sistema, proglasio je vanredno stanje

Imali su samo pet minuta da pokupe svoje stvari: Čitav grad strahuje od vulkana, pojavila se pukotina od 15 km!
Islandski grad Grindavik "puca po šavovima" zbog moguće erupcije vulkana - Copyright AP Photo/Brynjar Gunnarsson

Meštanima islandskog grada Grindavika je bilo dozvoljeno da se vrate u svoje kuće samo na pet minuta kako bi pokupili dragocenosti, uključujući ovce i drugu stoku.

Oko 4.000 ljudi je evakuisano tokom vikenda zbog opasnosti od vulkanske erupcije.

Island, koji ima 33 aktivna vulkanska sistema, proglasio je vanredno stanje, a prihvatilišta i skloništa su otvorena u obližnjim mestima.

- Postoji pukotina od 15 kilometara i bilo gde duž nje možemo da očekujemo erupciju - rekao je Vidir Rejnison, direktor tamošnje Agencije za vanredne situacije.

AP Photo/Brynjar Gunnarsson
 

Island je tokom noći usvojio zakon kojim je predviđeno privremeno oporezivanje svih stambenih objekata u naredne tri godine, da bi se finansirala izgradnja barijera za zaštitu infrastrukturnih objekata od vulkanskih erupcija na jugozapadu zemlje, gde je žarište seizmičke aktivnosti.

Seizmolozi upozoravaju da je u narednim danima neizbežna erupcija vulkana Fagradalsfjal, koji se nalazi na oko 40 kilometara od glavnog grada Islanda.

Na osnovu zakona, koji je usvojen sa 57 glasova "za" u parlamentu Islanda koji ima ukupno 63 mesta, naplaćuje se privremeni porez na imovinu od 0,0008 odsto na kuće, a očekuje se da će na taj način biti prikupljeno 6,5 miliona evra.        

AP Photo/Brynjar Gunnarsson
Meštani Grindavika se evakuišu zbog opasnosti od vulkana

U regionu su poslednjih dana zabeležene hiljade zemljotresa. 

Grindavik, ribarski gradić u blizini elektrane, evakuisan je tokom vikenda, a fotografije pokazuju velike pukotine na ulicama i zgradama.       

Uprkos smanjenju intenziteta zemljotresa, islandska meteorološka kancelarija saopštila je u ponedeljak da i dalje postoji "značajna verovatnoća" vulkanske erupcije u narednim danima.

Tor Tordason, profesor vulkanologije na Univerzitetu Islanda, rekao je da se magma nalazi na manje od 800 metara ispod površine zemlje.

AP Photo/Brynjar Gunnarsson
 

Grindavik se nalazi samo 15 km južno od međunarodnog aerodroma Keflavik, ali za sada nema promena u letovima.

Veliki oblak pepela koji se stvorio posle erupcije vulkana Eijafjalajokula 2010. doveo je do otkazivanja desetine hiljada letova, ali stručnjaci veruju da sada neće biti takvih problema.

Jedna od najobimnijih erupcija na Islandu je zabeležena 1783. kada je lava tekla osam meseci, a pet meseci su sever Evrope obavijali sumporni oblaci. Procenjuje se da je to u naredne dve godine prouzrokovalo hlađenje od 1,3 stepena.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike