Panika u Italiji: Krivi toranj u Bolonji pred urušavanjem, okolne ulice zatvorene!

28.10.2023

19:22

0

Autor: V. I.

Ova kula je više kriva od one u Pizi a čuveni italijanski pisac Dante Aligjeri joj je posvetio stihove

Panika u Italiji: Krivi toranj u Bolonji pred urušavanjem, okolne ulice zatvorene!
Copyright Profimedia

Verovatno niste znali, ali Bolonja ima krivi toranj, i to krivlji od onog u Pizi, koji se sastoji od dve kule - Garisende i Asineli. 

Viša kula Garisenda, koja je visoka 48 metara, izazvala je opravdan strah stručnjaka, kad se pre neki dan dodatno nakrivila, zbog čega su zatvorene okolne ulice tog grada u centralnoj Italiji, piše CNN.

Profimedia
 

Kada su je urbanizovali u 12. veku, Bolonja je važila za "minijaturni Menhetn", sa više od 10 kula koje su izgradile lokalne plemićke porodice. One su se utrkivale međusobno da svoju kulu učine višom od prethodne, odnosno tuđe. Međutim, Garisenda je već u 13. veku bila nagnuta, i to pod uglom od četiri stepena. 

Čuveni italijanski pisac Dante Aligijeri je opisao kosi toranj Bolonje u "Paklu" svoje "Božanstvene komedije" , a ploča sa tim stihom i danas stoji na njoj.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Italy 🌿 (@italyholic)

 

Kula je kasnije nešto skraćena, a pored nje stoji skoro duplo viša kula Asineli, na koju su turisti mogli da se popnu a ulaznica se plaćala tri evra, ali vredi jer se odavde pruža izvanredan pogled na grad. Turističke posete kulama trenutno su zabranjene.

Gradonačelnik Bolonje Mateo Lepore zatvorio je okolne ulice nakon razgovora sa stručnjacima  koji pomno prate toranj od 2018. godine. U kulu će sada biti instalirani dodatni senzori, kako bi se dobio precizan uvid u njeno stanje, već postoje zvučni monitori koji snimaju zvukove pucnjave, a postavljeno je i veliko klatno koje detektuje svaki najmanji pokret.

Gradonačelnik Lepore je dodao da će simboli Bolonje, kule Garisenda i Asineli, biti zaštićeni i da gradska vlast čini sve što je u njenoj moći da to postigne.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike