Neotkriveno svetsko čudo: Drugo najveće planinsko jezero na svetu nudi prizore od kojih zastaje dah

15.09.2023

19:22

0

Autor: K. O.

Ima fascinantne prirodne karakteristike i bogatu istoriju

Neotkriveno svetsko čudo: Drugo najveće planinsko jezero na svetu nudi prizore od kojih zastaje dah
Copyright Profimedia

Jezero Issyk-Kul predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Kirgistanu, često nazivanu "draguljem Srednje Azije". Ovo jezero je jedno od najvećih planinskih jezera na svetu i ima izuzetno bogatu istoriju i prirodne karakteristike koje ga čine fascinantnim mestom za istraživanje.

Jezero Issyk-Kul se nalazi na nadmorskoj visini od 1.607 metara iznad nivoa mora, što ga čini jednim od najviših planinskih jezera na svetu. Sa dužinom od impresivnih 182 kilometra i širinom od 62 kilometra, jezero zauzima ukupnu površinu od 6.236 kvadratnih kilometara.

Issyk-Kul se smatra drugim najvećim planinskim jezerom na svetu, nakon južnoameričkog jezera Titikaka u Peruu i Boliviji, iako je Titikaka veće u zapremini. Ovo jezero je okruženo visokim planinama, a pogledi koji se pružaju sa obale su zaista zadivljujući.

Profimedia
 

Planinarenje i jahanje po neverovatnim predelima

Jezero Issyk-Kul nudi raznovrsne aktivnosti za posetioce. To uključuje sportove na vodi, planinarenje u okolnim planinama koje su poznate po svojoj lepoti, posete starim sovjetskim kupalištima i sanatorijumima koji predstavljaju deo istorijske baštine regiona, kao i jahanje konja. Konji su od suštinskog značaja za nasleđe Kirgizije, a konjsko meso često čini deo njihove nacionalne kuhinje.

Glavni grad koji se nalazi duž obale Issyk-Kula je Karakol. Ovaj grad je centar regije i mesto gde turisti najlakše mogu pronaći smeštaj ukoliko odluče posetiti jezero. U Karakolu se takođe može istražiti lokalna kultura i istorija Kirgizije.

Profimedia
 

Kirgizi imaju nomadsko nasleđe (kao Mongoli), iako su tokom sovjetskog razdoblja prešli na ustaljeni način života. Tako će posetioci videti jurte (danas se uglavnom koriste kao pansioni) i mnoštvo konja. Jezero je okruženo visokim planinama, pogledi su čudesni, tako da slobodno možemo reći kako je jedno od neotkrivenih svetskih prirodnih lepota.

Iako je Issyk-Kul nekada bio poznat i kao glavno turističko odredište tokom sovjetskog perioda, vreme nakon raspada Sovjetskog Saveza bilo je izazovno za mnoge objekte, uključujući i lečilišta iz tog perioda. Međutim, jezero i dalje ostaje jedno od neotkrivenih prirodnih čuda sveta i privlači putnike svojom prirodnom lepotom i kulturnim bogatstvom Kirgizije.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike