Oduzeće vam dah! Ovo je 13 mesta sa najčistijom vodom na svetu (FOTO)

28.06.2023

20:15

0

U nekima možete plivati, a drugi su zaštićeni, kako biste bili sigurni da su čisti i bez zagađivača

Oduzeće vam dah! Ovo je 13 mesta sa najčistijom vodom na svetu (FOTO)
Copyright Photo by Mohammad Alizade on Unsplash

Da bismo vam pomogli da pronađete svoj unutrašnji mir, i možda uhvatite nekoliko talasa i zraka dok ste u tome, sastavili smo listu nekih od najčistijih voda na svetu.

Ova jezera, mora, plaže i zalivi imaju ton od tamnoplave do svetlo tirkizne. U nekima možete plivati, a drugi su zaštićeni, kako biste bili sigurni da su čisti i bez zagađivača. Bez obzira da li više volite da se kupate ili ste zadovoljni uživanjem u plavim pogledima sa strane, ovo su neka od najboljih mesta na svetu gde se možete ponovo povezati sa veličanstvenošću prirode.

Egremnoi, Grčka

Teško je naći mesto na ostrvu Lefkada koje nema spektakularan pogled na kristalno čisto Jonsko more , ali plaža Egremnoi (ili Egremni) na zapadnoj obali je posebno zapanjujuća.

Da biste stigli do plaže, potrebno je strmo spuštanje niz dugačke stepenice, ali ćete uživati u pogledu ceo put dole.

Photo by Israel Ferrera on Unsplash
 

 

Na kraju ćete morati da se popnete nazad, ali to je dostojna cena za ceo dan kupajući se i sunčajući se između oštrog kontrasta tirkizne vode i belog peska.

Kratersko jezero, Oregon

Duboke plave vode koje ispunjavaju kalderu potopljenog vulkana Mount Mazama čine Kratersko jezero jednim od najlepših američkih jezera.

Nema nadolazećih potoka ili reka koji bi ometali bistrinu jezera, koje je najdublje u Sjedinjenim Državama (592 metra).

Photo by Grant Lechner on Unsplash
 

Posetite ovaj nacionalni park u Oregonu da biste prošetali Rim stazom, gde ćete moći da cenite prirodno čudo, ali znajte da je plivanje dozvoljeno samo na pristupnoj tački na stazi Cleetwood Cove Trail, koja se otvara krajem juna.

Plava laguna, Portland, Jamajka

Ovu zagonetnu lagunu na Jamajci okružuju mnoge legende, od priča o zmajevima koji žive u njemu do glasina da je bez dna - iako je potvrđena njena dubina od oko 60 metara.

Ipak, svi se slažu da je to jedno od najlepših mesta na Jamajci jer se može pohvaliti jednom od najčistijih voda na svetu. Laguna, istočno od Port Antonija, savršeno je mesto za istraživanje i da se odmorite i osvežite.

Photo by Paul Mathew on Unsplash
 

 

Boja vode može varirati u nijansi od tirkizne do kraljevsko plave u zavisnosti od doba dana, a jezero se napaja mešavinom podzemnih slatkovodnih izvora i slane vode iz Karipskog mora.

Put do Plave lagune zatvoren je od 2022. godine, dok se radi na unapređenju objekata kako bi se zadovoljila sve veća turistička potražnja.

Đavolji zaliv, Virdžin Gorda, Britanska Devičanska ostrva

Ponekad se čini da su najbolji pogledi oni za koje morate da radite, a potrebno je malo truda da biste došli do Đavoljeg zaliva na Virdžin Gordi na Britanskim Devičanskim ostrvima.

Nakon što prošetate kroz Baths boje dragulja, slikovitu tačku na kojoj velike gromade formiraju živopisne pećine, izaći ćete na sićušno savršeno parčete belog peska poznatog kao Đavolji zaliv.

Photo by start livin on Unsplash
 

Spakujte svoju disalicu i uživajte u čistim tirkiznim vodama Kariba.

Nacionalni park Plitvička jezera, Hrvatska

Dva sata vožnje od industrijskog glavnog grada Zagreba nalazi se prirodno čudo usred Hrvatske — Nacionalni park Plitvička jezera.

Photo by Ante Hamersmit on Unsplash
 

Uneskovo mesto svetske baštine od 1979. godine, ova šuma je prekrivena sa 16 tirkizno plavih jezera i bezbrojnim vodopadima koji ih povezuju.

Drvena staza vijuga kroz gornja i donja jezera parka dajući posetiocima priliku da lutaju pored, pa čak i preko vrhova kristalnih jezera i vodopada.

Photo by Vita M on Unsplash
 

Kupanje u jezerima nije dozvoljeno, ali kako su plaže Dalmatinske obale nedaleko, ipak treba spakovati kupaći kostim.

Ambergris Caie, Belize

Kratka vožnja čamcem od najvećeg koralnog grebena van Australije, Ambergris Caie u Belizeu je raj za ronioce i ronioce na disaljku.

Photo by Meritt Thomas on Unsplash
 

Idite u Aleju ajkula da ronite među ajkulama i ražama; posetite morski rezervat Hol Chan da biste se upoznali sa jeguljama, kornjačama i šarenim ribama; ili istražite podvodne pećine Plave rupe.

Photo by Meritt Thomas on Unsplash
 

Takođe ćete pronaći neka od najboljih svetskih odmarališta na Caieu, gde možete rezervisati bungalov iznad vode i svaki dan započeti kupanjem.

Jezero pet cvetova, Nacionalni park Jiuzhaigou, Kina

Spektakularni vodopadi se spuštaju u blistavo plava jezera na ovom Uneskovom mestu svetske baštine u kineskoj provinciji Sečuan.

Photo by Rosalind Chang on Unsplash
 

Najpoznatija atrakcija parka je Jezero pet cvetova - zapanjujuće plava voda pruža pogled na dno nalik prozoru gde oboreno drveće pravi uzorak čipke na dnu jezera.

Voda je tako mirna i bistra da odražava okolne planine i drveće, kao i nebo iznad.

Svaraj Dveep, Indija

Ovaj udaljeni ostrvski raj deo je lanca Andamanskih ostrva u Bengalskom zalivu.

Nije lako doći do njega, ali je vredno putovanja za svakoga ko žudi za šećerno belim plažama, akvamarinskom vodom i ronjenjem, a sve daleko, daleko od velike turističke gužve.

Photo by payal vaghasiya on Unsplash
 

Svaraj Dveep, ranije poznat kao ostrvo Havelok, odličan je beg za tropsku idilu koja je potpuno van mreže.

Za pravi raj među palmama, uputite se u prozirne tirkizne vode plaže Radhanagar u zalazak sunca.

Ostrva Rosario, Kolumbija

Uz obalu Kartahene leži mali lanac uglavnom nenaseljenih ostrva pod nazivom Islas de Rosario.

Plaže sa belim peskom su obrubljene mangrovama, a briljantno duboke plave vode su dom najvećeg kolumbijskog koralnog grebena.

Photo by Alejandro Giraldo Ortega on Unsplash
 

Većina hotela se nalazi na Isla Grandeu i mogu se dogovoriti da vas čamac odveze na ostrvo kako biste istražili čuda ovog područja i uživali u čistim plavim vodama u potpunosti.

Pejto jezero, Alberta, Kanada

Ovo jezero u Nacionalnom parku Banf duguje svoju briljantnu nijansu ledenoj otopljenoj vodi i mulju sa glečera Pejto i ledenih polja Vapta.

Nebeskoplavo jezero se najbolje vidi sa vrha Bou u blizini jezera Luiz u Alberti , gde je snimljena većina snimaka sa razglednica jezera boje dragulja.

Photo by Maarten van den Heuvel on Unsplash
 

Neustrašivi posetioci takođe mogu da se spuste do jezera i glečera i usput osveže svoje bolne mišiće na prirodnim toplim izvorima Banfa .

Maldivi

Sa nekim od najboljih svetskih ostrva, nije iznenađenje da su Maldivi omiljena destinacija za putnike koji žele da budu okruženi najčistijom vodom na svetu.

Ova ostrvska država, smeštena između Indijskog i Arapskog mora, poznata je po luksuzno uređenim odmaralištima sa bungalovima smeštenim iznad blistavo plavih voda sa plažama od belog peska poput pudera.

Photo by Ishan@seefromthesky on Unsplash
 

Posetioci mogu da provode dane istražujući koralni greben, posećujući podvodno igralište ili se opuštajući u jednoj od najboljih banja na svetu .

Palavan, Filipini

Iako je to samo brz let iz Manile, Palavan se oseća kao da je svet daleko.

Retko naseljen arhipelag se sastoji od ostrva ispunjenih džunglom okruženih zadivljujućim plavim vodama koje vrve ribom i koralnim grebenima i neverovatnim nizom laguna, uvala i tajnih plaža.

Photo by Cris Tagupa on Unsplash
 

Istražite vode El Nida, gde se tropske ribe roje oko koralnih grebena, ronite u azurnom okeanu sa ostrva Linapakan ili hrabro plivajte kroz jednu od najdužih podzemnih reka na svetu.

Do Sua Ocean Trench, Samoa

Takođe poznato kao "Džinovska plivačka rupa", ovo lokalno mesto za kupanje u južnom Pacifiku je prirodno čudo.

Da bi uživali u prozirnoj vodi, posetioci moraju da pešače kroz bujnu šumu u poljima lave izvan sela Lotofaga na ostrvu Upolu na Samoi.

Photo by Ethan Elisara on Unsplash
 

Odatle je dugo spuštanje niz strme merdevine, ili za najhrabrije, brzi skok u rupu koja je duboka skoro 35 metara.

Voda u jezeru dolazi iz cevi od lave koje ga povezuju sa okeanom, tako da se ova zaista prelepa rupa za plivanje nikada ne presuši.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike