Putovanje u tišinu: 5 magičnih ostrva gde automobili ne smeju da kroče

18.08.2023

19:23

0

Autor: K. B.

U našem užurbanom životu, ritmovi i brzina nas prate u svakom trenutku

Putovanje u tišinu: 5 magičnih ostrva gde automobili ne smeju da kroče
Venecija - Copyright Pixabay

Radni stres, rokovi i žurba da se sve obavi na vreme često su u prvom planu. Ovo se naročito odnosi na naš odnos sa automobilima, gde je brzina ključna. Ipak, postoje mesta, posebno ostrva, gde spor život postaje cilj sam po sebi. Na tim mestima, vožnja automobilima nije samo zabranjena - ona je potpuno nepotrebna.

 

 

Ostrvo Lamu - Kenija, jedno od tih mesta, ima dugu istoriju kao centar regionalne trgovine. Spajajući arapsku, indijsku i kinesku kulturu, Lamu predstavlja spoj bogate istorije i mirnog tempa života. Tradicionalni jedrenjaci i konjički prevoz su načini na koje se obilazi ovo ostrvo.

Na ostrvu Lopud, deo Elafitskih ostrva u Hrvatskoj, automobili takođe nemaju mesta. Ovo ostrvo pruža priliku da se bez žurbe istraže crkve 15. veka i umetnički paviljon "Your Black Horizon" koji kombinuje umetnost i arhitekturu.

 

 

Ostrvo Makino u Mičigenu vodi nas kroz američku arhitekturu različitih epoha, a konjske zaprege su i dalje čest prizor. Ostrvo Paketa, udaljeno manje od 25 kilometara od pretrpanog Rio de Žaneira, pruža toplu i mirnu oazu bez buke. I Venecija, grad romantike, je na ovoj listi. Kao najveća zona bez automobila u Evropi, Venecija je mesto gde se umetnost i arhitektura mogu uživati dok se plovi kanalima u gondolama, uz zvuke prelepih italijanskih pesama.

 

 

Sva ova ostrva nude bekstvo od brzine i stresa svakodnevnog života, omogućavajući nam da uronimo u spori ritam i ponovno otkrijemo mirnu stranu sebe.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike