Ekskluzivni pogled na jahtu Džefa Bezosa: Vredi pola milijarde dolara (VIDEO)

17.08.2023

19:25

0

Autor: K. B.

Ova priča o "Koru" Džefa Bezosa dočarava jedan svet luksuza, ekološke svesti i tehničkog savršenstva, gde i same prepreke postaju deo priče o uspehu

Ekskluzivni pogled na jahtu Džefa Bezosa: Vredi pola milijarde dolara (VIDEO)
Copyright Printscreen / Youtube / Dutch Yachting

Jedna od najintrigantnijih priča na svetu superjahti odvija se trenutno u vodama Mediterana, gde pluta jahta "Koru" milijardera Džefa Bezosa. Ova jahta je ne samo neviđeno luksuzna, već je i rekorderka po nekoliko ključnih merila. Sa ukupnom dužinom od 127 metara, ona ponosno nosi titulu najveće jedrilice na planeti. Holandski brodograditelj Oceanco je ovu grandioznu jahtu lansirao u more 2023. godine, predstavljajući spoj tehnološke virtuoznosti i ekološke svesti.

Ono što izdvaja "Koru" od drugih superjahti je njen ekološki fokus. Ova jedrilica se može pohvaliti titulom "najekološkije jahte na svetu", jer je njeno kretanje većinski pokretano vetrom. Don Anderson, bivši kapetan M5, koji je komandovao najvećom jedrilicom sa jednim jarbolom na svetu, ističe da su jedrilice obično ekološki prihvatljivije od većine brodova. Ovde leži ključ "Korinog" ekološkog pristupa.

 

 

Na ovoj superjahti mogu se smestiti do 18 gostiju, a tu je i prostor za 40 članova posade, uključujući i kapetana. "Koru" zauzima 32. mesto na svetskoj listi najvećih jahti, a ovaj projekat predstavlja vrhunac Oceanco-ove izgradnje. Međutim, luksuz koji ova jahta donosi zahteva i kontinuirano održavanje i funkcionisanje, što će Džefa Bezosa koštati oko 25 miliona dolara godišnje.

"Koru" na maorskom jeziku znači "zavoj" ili "petlja", a inspiracija za njen dizajn dolazi iz tradicionalne maorske umetnosti. Ovaj simbol predstavlja novi život, rast i mir, ukazujući na duhovni dubok smisao koji je ugrađen u svaki aspekt ove superjahte.

Printscreen / Youtube / Dutch Yachting
 

Džef Bezosov nautički svet nije samo ograničen na "Koru". Uz nju ide i pomoćni brod "Ebeona", dug 76 metara. Ovi pomoćni brodovi često prate superjahte, pružajući mesto za prevoz raznih vozila i opreme. Kao potencijalni sadržaj ovakvog pomoćnog broda može biti helikopter, budući da je Džefova verenica Loren Sančez ovlašćena za upravljanje helikopterima. Snimci njihovog ukrcavanja u "Ebeonu" stvaraju dodatnu intrigantnu dimenziju.

Naravno, nijedna priča nije potpuna bez nekih prepreka. "Koru" je prvobitno izgrađena u Roterdamu, ali se susrela sa izazovima. Visina jahte i njena konstrukcija doveli su do toga da se istorijski most Koningshaven gotovo morao srušiti kako bi "Koru" prošla kroz kanal. S obzirom na kontroverze koje su usledile, brod je premešten u drugo brodogradilište, ali su jarboli uklonjeni tokom ovog procesa.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike