Bivša saradnica Džefa Bezosa otkriva kako je dobila posao u Amazonu posle dva ključna pitanja

16.11.2021

10:30

0

En Hajat se prijavila za posao asistenta 2002. godine i dobila posao brže nego što je mogla zamisliti

Bivša saradnica Džefa Bezosa otkriva kako je dobila posao u Amazonu posle dva ključna pitanja
profimedia-0615007622(1) - Copyright Profimedia

En Hajat radi u Silicijumskoj dolini, centru tehnološkog sveta u Kaliforniji u kojoj danas radi neverovatnih 3.5 miliona ljudi.

En bi bila samo jedna u moru poslovnih žena da se 2002. godine nije prijavila za posao asistenta Defa Bezosa u Amazonu i dobila ga ne veoma neobičan način. Tada se javnost zaiteresovala za nju.

U članku za američki portal CNBC, ova sposobna žena ispričala je svoje iskustvo i iznela detalje intervjua koji je imala sa jednim od najbogatijih ljudi na svetu.

Prisetila se dva pitanja koja su za Bezosa bila ključna.

Napominje kako nije imala veze u firmi niti prethodno iskustvo na nekoj sličnoj poziciji. Najpre je poslala svoju radnu biografiju, a iznenadila se kada su je pozvali na dalje razmatranje za poziciju za koju se prijavila. Poslednji korak bio je razgovor s Bezosom. Čim je ušla u prostoriju, najavio je da će joj postaviti samo dva pitanja i da će prvo biti smešno.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ann Hiatt (@annhiatt)

 

Prvi zadatak je glasio:

- Želim da procenite koliko staklenih površina ima u Sietlu? En Hajat priča kako nije očekivala ovakav zadatak, ali je znala da Bezos traži da se temeljno pristupi tom pitanju. Procenila je broj stanovnika grada, zatim izračunala broj stakala na njihovim kućama, automobilima i slično. Bezos je sve zapisivao. Računanje je trajalo desetak minuta, da bi se na kraju procena poklopila sa stvarnim brojevima.

Drugo pitanje bilo je: "Koji su vaši ciljevi u karijeri?" Odgovorila mu je da želi da uči od ambicioznih i strastvenih radnika u Amazonu.

- Objasnila sam da nemam pojma kako biti asistent, ali da znam koliko je važno stalno biti van zone komfora, napisala je.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ann Hiatt (@annhiatt)

 

Bezos joj je odmah ponudio posao i to na poziciji u kancelariji najbližoj njemu.

Kaže da joj je danas jasno zbog čega joj je postavio samo ova dva pitanja. Hteo je da je testira, da li ima dovoljno hrabrosti da prati njegov tempo.

- Ključ brzog uspeha Bezosa i Amazona bila je upravo ta nemilosrdna potraga za izvanrednim, kaže Hajat, koja je kao Bezosov asistent radila od 2002. do 2005. godine. Nakon toga je radila za izvršnog direktora Google-a Erika Šmidta, a danas vodi svoju konsultantsku firmu kojom savetuje vrhunske šefove iz Silicijumske doline.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike