Industrijsko mesto u kome zavisnici, vandali i prostitutke borave po turističkim i javnim mestima: Ovo je najružniji grad na svetu! (FOTO)

29.03.2023

09:03

0

Autor: M.M.

Dve od pet metro linija grada nikada nisu završene, a prazne stanice sada služe kao mesto za zaustavljanje vandala, samozvanih grafitti umetnika i zavisnika

Industrijsko mesto u kome zavisnici, vandali i prostitutke borave po turističkim i javnim mestima: Ovo je najružniji grad na svetu! (FOTO)
Šarloa - Copyright Profimedia

Šarlroa, belgijski grad koji broji 200.000 stanovnika i nalazi se 60 kilometara južno od Brisela, poznat je po neverovatno depresivnoj atmosferi. Njoj doprinose stambeni kompleksi i ugašena industrijska postrojenja.

Pre desetak godina je iz ovih razloga proglašen za najružniji grad na svetu!

Stopa nezaposlenosti u gradu iznosi blizu 30 odsto, a u turističke atrakcije ulaze i zavisnici koji transparentno konzumiraju heroin u praznim zgradama, dok prostitutke trguju ispod nadvožnjaka na uglovima samo nekoliko ulica od gradske opštine.

Prethodnih godina čak dva gradonačelnika su morala da daju ostavku nakon što su se upetljali u finansijske skandale. Naime, otkriveno je da u gradu postoji ogroman stepen korupcije i nepotizma Valonske socijalističke partije, regionalne stranke koja je gradom vladala decenijama.

Profimedia
 

Dve od pet metro linija grada nikada nisu završene, a prazne stanice sada služe kao mesto za zaustavljanje vandala, samozvanih grafitti umetnika i zavisnika.

Još jedno svedočanstvo o administrativnoj nesposobnosti su i mnogi mostovi i putevi koji se zaustavljaju usred ničega. Izgrađeni su, a potom napušteni, samo za isplatu subvencija koje dodjeljuje savezna vlada.

Šarlroa je tako postao simbol za sve što je na Zapadu pošlo po zlu, a posebno u Valoniji, francuskom delu Belgije. Industrija uglja i čelika nekada je izazivala zavist kod ostatka Evrope.

Belgija je imala drugu najveću železničku mrežu na kontinentu , posle Velike Britanije, ali devedesete godine i nestanak uglja i čelika označili su početak kraja, a finansijska kriza zadala je konačni udarac.

Ipak, grad ima svoju poetsku stranu. Naime, zemlja iz zapuštenih rudnika uglja sada je prekrivena bujnom vegetacijom. Uz obale Sambrea, nekad smrdljivog, jako zagađenog plovnog puta, ljudi sada sede pecajući i krstare brodovima između napuštenih trošnih čeličana.

Profimedia
 

Lokalna turistička kancelarija postavila je biciklističke staze, a stari industrijski kompleks pretvoren je u muzej i obrazovni centar.

Upravo je titula najružnijeg grada na svetu pomogla da ovo mesto započne svoj oporavak. Sve je počelo pre desetak godina kada je jedan holandski list opisao belgijski grad kao "najružniji grad na svetu". Nakon toga, titulu su prihvatili i drugi mediji, ali je upravo ova titula podstakla turizam u ovom gradu.

Domaći stanovnici uspeli su da razviju neku vrstu neobičnog i apsurdnog turizma, koristeći "resurse" koji su im bili dostupni.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike